Slovenija

Špeli Šipek posthumno nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva

STA
19. 11. 2015, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) posthumno podelilo Špeli Šipek. Med prejemniki nagrad so tudi ekipa radijske oddaje o znanosti Frekvenca X na Valu 202, novinar Dnevnika Tomaž Klipšteter ter novinarka Večera Rozmari Petek in Erik Valenčič.

STA

S stanovskimi nagradami Čuvaj/Watchdog, ki jih bodo izročili nocoj v ljubljanskem lutkovnem gledališču, je DNS tudi letos izkazalo priznanje projektom in kolegom, ki so v letu 2015 s svojim delom izstopili iz povprečja in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo.

"Bila je izjemno prodorna, natančna, poštena, zavezana dejstvom in resnici, profesionalna, pri zavzemanju za novinarske standarde vselej zahtevna. Do sebe in do drugih," je o Šipkovi zapisala porota DNS. Njen pečat, zlasti na področju televizijskega novinarstva, je po mnenju porote neizbrisen.

Ekipo oddaje Frekvenca X, Klipšteterja ter Petkovo in Valenčiča je porota nagradila za izjemne novinarske dosežke. Nagradi za izjemen dosežek v novinarski fotografiji je podelila Jaki Gasarju z Dnevnika za posamično fotografijo in Maticu Zormanu za fotografsko reportažo.

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta letos prejela novinarka Večera Jana Juvan in novinar Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Viki Twrdy. Pohvala porote za izjemen novinarski dosežek je pripadla novinarju RTVS Slavku Jeriču.

Čeprav se kriza v medijih še poglablja in medijska produkcija vse bolj dobiva značilnosti industrijske produkcije "tekočega traku" in čeprav mora vse manj novinarjev opraviti vse večjo količino dela, porota z zadovoljstvom in optimizmom ugotavlja, da je kakovostnih predlogov za novinarske nagrade še vedno veliko, več, kot bi jih lahko nagradila, so sporočili iz DNS.

Sicer se danes začenja 4. medijski festival Naprej/Forward, ki ga je DNS pripravilo v sodelovanju z medijskimi hišami. Tridnevno dogajanje je v prvi vrsti namenjeno novinarjem, fotografom, snemalcem in ostalim (so)ustvarjalcem medijskih vsebin.

Festival že četrto leto prinaša izbrane primere iz globalne medijske prakse, najnovejše trende in nova znanja, ki jih novinarji, uredniki in drugi medijski ustvarjalci potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine.