Slovenija

Denarja manj, želja veliko

Polona Krušec
12. 11. 2015, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predvsem opozicija Ajdovskega občinskega sveta je imela o proračunu za leto 2016 nekaj pripomb. Svetniki ga bodo sicer, kot kaže, na naslednji seji kljub temu potrdili.

Wikipedia
Ajdovska občina se bo zadolžila.

Kot so pojasnili na občini Ajdovščina, naj bi imeli leta 201617,2 milijona prihodkov in 21,8 milijona odhodkov, kar pomeni, da se bodo zadolževali, saj želijo zaključiti dve večji naložbi − gradnjo in dozidavo dveh šol.

Kam gredo milijoni

Kredit, ki ga bodo vzeli, bo znašal kar 4 milijone in pol. Ta bo omogočil, da bodo dokončali gradnjo nove Osnovne šole Danila Lokarja, zanjo bo šlo 2,1 milijona evrov, Osnovni šoli Šturje pa zaradi dozidave, ker je premajhna, namenili 750.000 evrov. V ospredju so tudi sredstva za ureditev vrtca na Colu, preureditev Rustjeve hiše za potrebe Pilonove galerije in nakup vozila za domači Gasilsko-reševalni center.

Razložijo nam, da je najzajetnejši del proračuna, osem milijonov, namenjen delovanju javnih zavodov, dva sta namenjena občini sami, ista vsota se bo porazdelila za spodbude v gospodarstvu, nekaj več kot milijon evrov pa bo namenjen gradnji komunalne infrastrukture, poudarek pa je na sociali.

P.K.
Ključne naložbe so dkončanje in dozidava dveh osnovnih šol.

Kaj pa sociala

Za to področje so predvideli dva milijona evrov, od tega gre največ za varstvo starejših, dobrega pol milijona, 400.000, pa za gradnjo stanovanj. Ajdovska društva bodo prejela 700.000 evrov.

»Proračun se poleg rednega delovanja zavodov ravna po osnovnih usmeritvah občine – ustvarjanju novih delovnih mest, novi družbeni infrastrukturi, skladnem razvoju celotne občine in povečevanju kakovosti življenja občanov na območju celotne občine,« njegovo podobo povzamejo na občini.

STA
Aleksander Lemut kritizira višanje stroškov občine.

Proti novim stroškom

Aleksander Lemut iz vrst Zveze za Primorsko pravi, da v njegovi svetniški skupini menijo, da proračun predvolilnih obljub oblasti ne uresničuje povsem. »Glede na obljube je ta proračun premajhen. Presenetila nas je tudi višina zadolževanja in novi, dodatni stroški na občini,« finančno podobo komentira Lemut. »Nisem hud kritik proračuna, da ne bo pomote. Predvsem me veseli, da oblast nadaljuje staro politiko in jo v tem mandatu celo še krepi, kar zadeva gospodarske spodbude,« pove.

»Rad pa bi opozoril na stroške občine, saj so se ti povečali, ker je občina zaposlila tri nove ljudi. Novozaposleni se ukvarjajo s črpanjem sredstev iz Evrope. Rezultatov pa še ni videti, torej je tu podoba negativna; stroški so, a učinka ne,« komentira. Dodaja, da pričakuje, da bo proračun gladko sprejet na naslednji seji. »Proračun je kompromis med sredstvi, ki jih ni nikoli dovolj, in željami, ki jih je vedno preveč,« zaključi svoje misli.