Slovenija

DZ bi o dodatnih pooblastilih vojske odločal z dvotretjinsko večino

T.C.
20. 10. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odbor DZ za obrambo je po več kot petih urah razprave za obravnavo na izredni seji DZ, ki bo nocoj, pripravil dopolnitve zakona o obrambi, po katerih lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Potrdili so tudi dopolnilo, da bo DZ o teh pooblastilih odločal z dvotretjinsko večino prisotnih poslancev.

STA

STA

Vladni predlog bi v zakon o obrambi vnesel nov člen, po katerem lahko - če to zahtevajo varnostne razmere - DZ na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Vojska bi ta pooblastila izvajala pod pogoji, ki so predpisani za policiste, čas teh pooblastil pa bi bil časovno omejen, in sicer za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Vladni predlog je sicer sprva določal, da lahko DZ o teh pooblastilih odloča z absolutno večino, vendar je odbor podprl strožjo določbo in bo moral predlog za dodatna pooblastila vojski v DZ prejeti dvotretjinsko večino.

Arhiv Svet24

Medtem pa SDS ni uspela s svojimi dopolnili. Med drugim je predlagala, da ima vojska tudi pooblastilo, da Slovenska vojska izvaja tudi naloge sodelovanja pri varovanju premoženja.

Predloga zakona ni podprla ZL, podprli pa sta ga - kljub nekaterim kritikam - poleg koalicijskih poslancev tudi SDS in NSi. Ob tem je Vinko Gorenak (SDS) ministrici za obrambo Andreji Katič že zagrozil z interpelacijo, Luka Mesec (ZL) pa je vlado posvaril tudi pred zahtevo za ustavno presojo zakona.

V razpravi se je med drugim zapletalo pri vprašanju, kakšna policijska pooblastila bo pravzaprav Slovenska vojska lahko dobila. Po opozorilih nekaterih poslancev se namreč v zakonskem predlogu za vojake predvidevajo pooblastila, ki jih policija sploh nima - denimo o napotovanju in začasnem omejevanju gibanja oseb. Prav tako so se nekateri spraševali, na katerih območjih bodo vojaki lahko delovali in ali bodo lahko nosili orožje.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman je v zvezi s tem pojasnil, da lahko vojaki v skladu s pravili nosijo uniformo in orožje, dodatne naloge pa bo v tem primeru odrejala policija. Način uporabe prisilnih sredstev, o katerem so poslanci prav tako spraševali, bo po Ostermanovih besedah morala opredeliti vlada. Glede vrste pooblastil pa je pojasnil, da Slovenska vojska ne želi nobenih dodatnih pooblastil in jih tudi ni predlagala.

STA

Ministrica Katičeva je pojasnila, da v zakonskem predlogu niso prepisana policijska pooblastila in da je predlog kompromis, ki je bil sprejet na vladi. Po njenih besedah bo treba spremeniti načrt policije in pravila o delovanju SV, da bo nedvoumno jasno, kakšna je pristojnost pripadnikov SV, ko bodo delovali v pomoč policiji. Namen je namreč razbremeniti policijo pri soočanju z migrantskim valom, kar bi dosegli tako, da bi SV dobila pooblastila, ki jih zdaj nima.

Kljub temu, da je odbor z zadostno večino predlogu dal zeleno luč, je še vedno ostalo veliko neodgovorjenih vprašanj in tudi pomislekov zakonodajno-pravne službe.

DZ bo predlog dopolnitev zakona obravnaval na izredni seji, ki bo predvidoma 45 minut po končani seji odbora. Za potrditev zakona je potrebna dvotretjinska večina prisotnih poslancev.

Vlada bo o dodatnih pooblastilih vojske na podlagi sprejetega zakona utegnila odločati že ponoči na dopisni seji.

sta