Kultura

Novo mesto: Sočičev spomenik mestu glasbe

Igor Vidmar
20. 10. 2015, 19.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zgodovinar in sociolog kulture Mitja Sočič je zgodovino novomeške popularne glasbe predstavil z dokumentarnim filmom, knjigo in razstavo v Dolenjskem muzeju, ki bo na ogled do konca leta.

I. V.

Kulturni center Janeza Trdine je bil med predvajanjem dokumentarnega filma Novo mesto glasbe poln in večina obiskovalcev je ob odprtju istoimenske razstave ostala pred vrati Dolenjskega muzeja. Še dolgo v noč pa so številni glasbeniki v Slonu, najbolj rockerski novomeški gostilni, in v LokalPatriotu hvalili avtorja.

I. V.

GREM DOMOV …

Nešteto Dolenjskih listov in Stopov pa še kakšnih drugih publikacij je prebrskal Sočič in s številnimi se je pogovarjal ter zbral ogromno posnetkov, da je sestavil verodostojno zgodbo o vsem, kar se je v Novem mestu dogajalo med glasbeniki.

V ospredje je postavil Rudolfovo in skladbo Grem domov v Novo mesto, prvo, ki jo je kakšna novomeška skupina posnela in izdala na plošči, obenem pa je prav ta skupina bistveno vplivala na razvoj novomeškega rocka, ki ima v zadnjih petdesetih letih kaj pokazati.

Sočič tako v filmu kot v knjigi obširneje obdela skupine, ki so najbolj zaznamovale vsaka svoje obdobje - Drevored, Bacili, Pandan, Mercedes band, Lost Californians, Michelangelo, Društvo mrtvih pesnikov, D'Kovači in Ž'Kovači, Copacabana, Dan D, Moveknowledgement in druge.

RAZSTAVA V MUZEJU

Poleg tega avtor obdela tudi nekatere pomembnejše inštitucije, ki so dajale okvir glasbenem razvoju, med drugim Rock Otočcu pa Krkinemu klubu, MKC TV idr. Izjemno pomemben prispevek predvsem pri ustvarjanju filma ima Jurij Moškon, ki je letos na festivalu slovenskega filma dobil že svojo tretjo vesno, s svojo kamero pa je že od začetka devetdesetih let spremljal vse pomembnejše glasbene dogodke v rodnem mestu in poskrbel tudi za izjemno montažo dokumetarca.

Kot omenjeno, je istoimenska razstava v Dolenjskem muzeju na ogled še do konca leta.