Svet

Vlada bo popravljala poročanje medijev

L.T.
20. 10. 2015, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Uradna Tirana je splavila spletno stran, s katero namerava popravljati zmotno in pristransko poročanje medijev in opozicijske Demokratične stranke. Medijski analitiki menijo, da gre za propagandno orodje.

Reuters

Spletna stran v albanščini z naslovom transparenca.al je bila uradno lansirana prejšnji četrtek. Tiskovni predstavnik vlade, Endri Fuga, jo je opisal kot iniciativo, s katero se bodo bojevali proti blatenju vlade in njenega dela. »Z njo se bomo odzivali na obtožbe Demokratične stranke in na določene spletne portale, ki javnosti ponujajo lažne in izkrivljene informacije,« je Fugo navajal na portalu Balkan Insight (BI).

Uradna Tirana je sicer že aprila splavila spletno stran, na kateri lahko državljani prijavijo korupcijo, a pri tem ni objavila statistike števila tako zbranih prijav.

Zmotne informacije na spletnih portalih

Robert Rakipllari, odgovorni urednik dnevnega časopisa Panorama, se s stališči vlade delno strinja. »Težava je v tem, da nekateri od teh portalov nimajo dovolj osebja za produkcijo profesionalnih novic. Pogosto le jemljejo in interpretirajo poročila osrednjih medijev,« je povedal za BI. »Pomembno je, da vladni odzivi postanejo vsakdanji in ne le za izbrane primere. V tem primeru bo portal postal le instrument propagande,« nadaljuje Rakipllari, »za vlado, medije, politiko in navsezadnje javnost bi imela večji pomen vladna stran, ki bi dokumentirala poti javnega denarja.«