Slovenija

Nove vinjete, »stare« cene

Sašo Avramovič
20. 10. 2015, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kovinsko zelene barve. Takšna bo nova vinjeta za vožnjo po naših avtocestah in hitrih cestah prihodnje leto. Cene vinjet bodo ostale nespremenjene, prav tako tudi vinjetne kategorije. Nove vinjete bodo naprodaj od 1. decembra, veljale pa bodo vse do 31. januarja 2017.

AMZS

V Sloveniji uporabljamo vinjete že več kot sedem let oz. natančneje vse od 1. julija 2008. Vinjetni sistem cestninjenja je, kot so poudarili na Darsu, Slovenija uvedla s ciljem izboljšanja pretočnosti prometa in zmanjševanja emisij v okolje.

AMZS

AMZS

AMZS

Zmanjšalo se je število nesreč

Dodali so, da je sprememba načina cestninjenja v praksi dejansko imela ugoden vpliv na hitrost pretoka vozil po cestninskih cestah in s tem pozitiven vpliv na okolje. Zastoji pred cestninskimi postajami so se kljub povečanim prometnim obremenitvam osebnih vozil namreč zmanjšali. Dogajajo se predvsem ob poletnih prometnih konicah, ko se zaradi praznikov ali turistične sezone prometne obremenitve bistveno povečajo. Vse to na Darsu spremljajo kljub povečanju prometa osebnih vozil, in sicer za tretjino v obdobju od 2007 do 2012.

Pri nas kovinsko zelene, v Avstriji oranžne

Nove vinjete bodo kovinsko zelene barve. Barva vsakoletne vinjete je sicer izbrana po vnaprej določenem sistemu, mora pa se mora razlikovati od barv prejšnjih let in pa tudi od barve vinjet, ki se v istem letu uporabljajo v Avstriji. Naši severni sosedi se bodo v 2016 vozili z oranžnimi vinjetami, cene pa se bodo malenkostno povišale. Letna vinjeta za vozila bo stala 85,70 evra (stara cena 84,40 evra), za motoriste pa bo letna vinjeta stala 34,10 evra. 10-dnevne bodo stale 8,80 evra za vozila in 5,10 evra za motoriste, dvomesečne vinjete pa 25,70 evra oz. 12,90 evra za motoriste. V Sloveniji bodo vse cene ostale nespremenjene. Za letno vinjeto za avtomobile (cestninski razred 2A) bo treba odšteti 110 evrov, za vozila, katerih prednji del je višji od 1,3 metra (cestninski razred 2A), 220 evrov, za motor (cestninski razred 1) pa bo letna vinjeta stala 55 evrov. Vozniki, ki avtoceste in hitre ceste uporabljajo krajši čas, lahko izbirajo tudi med tedenskimi in mesečnimi vinjetami, ki za cestninski razred 2A stanejo 15 oz. 30 evrov, za razred 2B 30 oz. 60 evrov. Motoristi imajo med vinjetami za krajši čas na voljo tedensko vinjeto za 7,50 evrov in polletno vinjeto za 30 evrov.

Koliko znašajo globe?

Seznam vozil, ki so uvrščena v cestninski razred 2B, je objavljen na Darsovi spletni strani. »Seznam izmerjenih vozil vsebuje znamke in modele tistih vozil, za katere zgolj na pogled in/ali s preprosto meritvijo (npr. za vozila klasične oblike tovornjaka) ni mogoče ugotoviti, da je višina nad prvo osjo bistveno večja od 1,30 m. Vsebuje torej znamke in modele tistih »mejnih« vozil, katerih višina nad prvo osjo se giblje okoli mejne vrednosti 1,30 m in so bila zato posebej izmerjena s certificirano merilno napravo,« pravijo na Darsu. Tudi globe za neuporabo ali napačno uporabo vinjet vsaj za zdaj ostajajo nespremenjene in znašajo od 300 do 800 evrov. Enaka kazen recimo velja tudi za tovorno vozilo, ki ne plača cestnine.