Kultura

Desa Muck se vrača

STA
14. 10. 2015, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Desa Muck, ki velja za eno najbolj priljubljenih mladinskih pisateljic, je izdala svoj tretji roman za odrasle z naslovom Odred, ki sledi Paniki iz leta 2003 in Peskovniku Boga Otroka (2006).

Arhiv Svet24

Tokratni roman po njenih besedah prinaša politično satiro, v kateri se ne bo nihče prepoznal, kaže pa na mehanizme delovanja v državi, ki so vsem poznani.

Muckova je začetek pričujočega romana s celotnim naslovom Odred ali kako osrečiti druge proti njihovi volji postavila na odprti psihiatrični oddelek med paciente z diagnozo nevrotiki z depresivnimi stanji. Kot je povedala na predstavitvi knjige, so to oznako nekoč dajali vsem, ki niso imeli resnejših duševnih bolezni, so pa se denimo spopadali s samomorilnimi mislimi. Danes strokovnjaki za takšna stanja radi uporabljajo izraza, kot sta bipolarna ali borderline osebnostna motnja.

Protagonisti romana, ki se zbližajo na skupinskih terapijah, se povežejo v t. i. Ljubezenski odred, krajše poimenovan Odred ali LO, kar so tudi kratice pozneje ustanovljene politične stranke, s katero želijo rešiti državo pred propadom. Ta se pozneje preimenuje v stranko Preprosto pošteni.

Na vprašanje urednice Nele Malečkar, zakaj si je izbrala tako militanten naslov romana, je odvrnila, da se ta nanaša na dejanja protagonistov, ki postajajo vse bolj bojevita, tako v delu ne manjka niti umorov.

Dogajanje romana je po uredničinih besedah zelo hitro, celotna zgodba se odvije v enem letu, pri čemer je jasno, da patologija junakov ostane enaka tudi zunaj psihiatričnih zidov.

Muckova se je v delu lotila tudi javnega mnenja, pri čemer je, kot je povedala, naredila manjšo raziskavo na Facebooku. S profilom skrajno klerikalnega značaja je dražila politične veljake in druge znane osebnosti, pri čemer je naletela na precej militanten odnos - večina je poskrbela za prepoved "njenih" izjav, je povedala.

V romanu nastopajo fiktivni liki, ki pa posredno kažejo na nezrelo slovensko družbo, na prazne obljube politikov, sprenevedanja in boj za stolčke. Le lik Mirsade, ki prihaja iz BiH in kuha dobro kavo, je delno resničen, vsaj v segmentu, kjer spregovori o begunski problematiki, je povedala Muckova.