Slovenija

Pozor! V zahodni Sloveniji povečana verjetnost zemeljskih plazov

STA
14. 10. 2015, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi napovednih obilnejših padavin Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne Slovenije.

STA

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Močnejše padavine se bodo v četrtek razširile tudi v vzhodno Slovenijo. Prebivalci teh območij in predvsem tistih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, so sporočili z zavoda.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje imajo ponekod že težave z meteornimi vodami, v Žireh pa se je zamašil vodotok.

Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh zavoda www.geo-zs.si.

Zaradi močnih nalivov so danes dopoldne hitreje naraščali hudourniki in reke v Vipavski dolini, na Goriškem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja ter v jugovzhodni Sloveniji. Pri tem je lahko prišlo do razlivanj na izpostavljenih mestih ob vodotokih, na spletnih straneh navaja Agencija RS za okolje. Padavine bodo obilnejše vse do petka.