Slovenija

Madžarska ograja bi lahko povečala število beguncev v Sloveniji

STA
25. 8. 2015, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija trenutno še ni pod pritiskom povečanega števila migracij. Se pa na notranjem ministrstvu po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica zavedajo trenutnih razmer in stopnje tveganja za morebiten prihod večjega števila migrantov, zato se v okviru že sprejetega kontingentnega načrta intenzivno pripravljajo tudi na takšen scenarij.

Reuters

Kontingentni načrt je preventivni načrt, v katerem so opredeljeni ukrepi za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu beguncev, je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V Sloveniji bi do večjega števila migrantov lahko po njegovih besedah prišlo tudi zaradi ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska.

Ob tem je poudaril, da vlada in ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo, zato nikoli ne kriminalizirajo beguncev, ki se umikajo z nevarnih območij. Na drugi strani pa so pozorni tudi na morebitne zlorabe s strani organiziranih mednarodnih kriminalnih struktur, ki to krizo izkoriščajo, je povedal Šefic.