Svet

Erdogan vodenje prehodne vlade poveril dosedanjemu premierju

STA/J.P.
25. 8. 2015, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes premierju Ahmetu Davutogluju podelil mandat za vodenje prehodne vlade, ki bo delovala do izvedbe predčasnih volitev, predvidoma 1. novembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Erdogan je v ponedeljek razpisal predčasne parlamentarne volitve, potem ko niso uspeli poskusi za sestavo vlade. Ni sicer razkril datuma volitev, se pa kot najverjetnejši omenja 1. november.

Trenutno stanje je v turški zgodovini brez primere; turškim strankam namreč nikoli prej ni spodletelo pri oblikovanju koalicije in tako niso bili primorani vnovič razpisati volitve.

Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) pod vodstvom Davutogluja je na junijskih volitvah prvič po 12 letih izgubila absolutno večino v parlamentu, predvsem zaradi zgodovinskega uspeha kurdske Stranke ljudske demokracije (HDP).

Zato se je morala AKP lotiti iskanja koalicijskih partnerjev. A HDP je predvsem zaradi ostrega ukrepanja vlade proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) izključila sodelovanje z AKP. Propadli so tudi tako koalicijski pogovori AKP z desničarsko Stranko nacionalnega gibanja (MHP) kot s CHP, ki je na volitvah zasedla drugo mesto. Davutoglu je zato Erdoganu vrnil mandat.

A danes sta se na srečanju v predsedniški palači dogovorila, da bo prehodno vlado do novih volitev vodil Davutoglu. Ta je sedaj obvezan v naslednjih petih dneh oblikovati začasno vlado, ki bo Turčijo popeljala na nove volitve.