Slovenija

Na Brnik prihaja LOT

M.J.
23. 6. 2015, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Aerodrom Ljubljana, ki je v lasti nemškega Fraporta, je v javnem prometu v prvih petih mesecih letošnjega letal zabeležil 476.984 potnikov, kar je 7,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Z Brnika prihaja še ena dobra novica - poljski letalski prevoznik LOT je za leto 2016 napovedal vzpostavitev redne povezave med Ljubljano in Varšavo.

Rast števila potnikov je bila še posebej strma maja, ko so oskrbeli 128.411 potnikov, kar je 19,6 odstotka več kot v enakem mesecu lani, so objavili v družbi, ki si nadaljevanje rasti prometa obeta tudi v poletnih mesecih.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so v prvih petih mesecih zabeležili 8685 premikov letal, kar je 1,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Število premikov je manjše zaradi spremembe strukture letal v korist večjih in težjih, izboljšuje pa se tudi njihova zasedenost.

Ljubljansko letališče je v okviru poletnega voznega reda, ki velja do 24. oktobra, sicer povezano z več destinacijami kot lani. Potniki lahko z več kot 160 rednimi leti tedensko potujejo neposredno na 27 destinacij, ki jih zagotavlja devet rednih letalskih prevoznikov.

Swiss International Airlines od marca zagotavlja dnevne lete v Zürich, domači prevoznik Adria Airways je aprila uvedel novi povezavi v Berlin in Stockholm, Turkish Airlines pa je na liniji Ljubljana-Istanbul sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri.

V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair, prevoznik Montenegro Airlines pa je petim tedenskim poletom dodal še šesti let v Podgorico.

Z Brnika je prišla še ena dobra novica. Obstoječim rednim letalskim prevoznikom se bo spomladi prihodnje leto pridružil tudi poljski prevoznik LOT, ki je v ponedeljek napovedal letenje med Ljubljano in Varšavo. V poljsko prestolnico je začela lani leteti tudi Adria Airways.