Svet

'Putin mi je rešil življenje'

STA/M.J.
23. 6. 2015, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se je zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ker mu je rešil življenje med krvavimi protesti, ki so vodili do njegove odstavitve.

Reuters

Janukovič, ki zdaj živi v izgnanstvu v Rusiji, je v pogovoru za BBC povedal, da bi se nekoč rad vrnil v Ukrajino, krivdo za slabo stanje v svoji domovini pa je pripisal protestnikom, ki so okupirali osrednji kijevski Trg neodvisnosti.

Večmesečne proteste na Majdanu so ukrajinske oblasti zatrle, pri čemer je bilo ubitih več kot sto ljudi. Janukovič se kljub temu ni obdržal na oblasti in je 23. februarja 2014 s pomočjo ruskih enot pobegnil v Rusijo.

"Dejstvo, da je Vladimir Putin sprejel to odločitev, na priporočilo njegovih lastnih posebnih sil, je bila prava in v njegovi pristojnosti," je dejal Janukovič. "Seveda sem mu hvaležen, ker je dal ukaz, pomagal moji varnostni službi, da sem odšel, in mi rešil življenje."

Bivši predsednik je svoje nasprotnike obtožil, da so izvedli vojaški udar. "Razbili so državo. Pognali so cel svet v ta konflikt."

Odkar je oblast v Kijevu marca lani prevzelo prozahodno vodstvo, se na vzhodu države proruski separatisti borijo za neodvisnost. Spopadi so zahtevali skoraj 6500 življenj, z domov pa je pobegnilo več kot milijon ljudi.

Janukovič je v pogovoru za BBC vztrajal, da ni dal ukazov za uporabo strelnega orožja proti protestnikom, je pa priznal, da bi lahko naredil več, da bi preprečil prelivanje krvi.