Slovenija

Vendarle konec grške drame?

Črt Kaker
23. 6. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Osem dni pred iztekom roka za poplačilo dela dolga do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so Grki očitno popustili pritiskom. Včeraj so Bruslju predstavili nov predlog reform, ki naj bi vsaj pri Evropski komisiji padel na plodna tla.

Reuters

Če so v preteklih dneh Grki v luči skoraj neizbežnega bankrota države iz bank množično dvigovali svoje prihranke, je bila slika včeraj v grških mestih povsem drugačna. Nobenih vrst pred bankami in bankomati. Razlog? Nov predlog reform, ki ga je v zameno za zadnji obrok posojila včeraj v Bruselj poslal grški predsednik vlade Aleksis Cipras, je, kot kaže, naletel na plodna tla. Iz Bruslja medtem prihajajo pozitivni namigi, da je dogovor vendarle mogoč.

30. junij je za Grčijo dan D 1,6 milijarde evrov mora Grčija do konca meseca vrniti IMF 7 milijard evrov posojila si obeta Grčija, če bo sklenjen nov dogovor.

Kompromis ali vdaja

Očitno pa je Cipras v zameno za posojilo, ki bi Grčijo za zdaj rešilo pred bankrotom, moral globoko seči v žep. Časa za dogovor je le še sedem dni, saj se konec meseca izteče zdajšnji program evropske pomoči državi. Poleg tega mora Grčija konec meseca izpolniti finančno obveznost do IMF v vrednosti okoli 1,6 milijarde evrov. Ta teden bo torej odločilen.

Grški premier naj bi v zameno za novo posojilo popustil pri rezu v pokojnine, višji upokojitveni starosti, višanju davka na dodano vrednost in zmanjšanju izdatkov za obrambo.

Cipras, ki je predlog v telefonskem pogovoru že predstavil nemški kanclerki Angeli Merkel, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ga je označil kot vzajemno koristnega.

Krizni sestanek, nezadovoljni ministri

Kljub pozitivnim namigom iz Bruslja pa so bili finančni ministri evroskupine ob včerajšnjem prihodu na zasedanje v Bruselj kritični. »Danes pričakujem zelo malo,« je včeraj dejal finski finančni minister Alexander Stubb in opozoril na veliko zapravljenih letalskih milj finančnih ministrov in voditeljev evrskih članic. Stubb je znova opozoril tudi na vrstni red pri iskanju dogovora z Grčijo: najprej morajo pozitivno oceno podati institucije posojilodajalcev, nato evrska delovna skupina, finančni ministri, potem pa še voditelji evrskih članic.

Najbolj optimističen je bil ob prihodu znova evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je ponovil, da gre za pomemben dan za Grčijo in celotno Evropo ter da je dogovor mogoč in nujen. Novi predlogi grške vlade so po Moscovicijevih besedah napredek in podlaga za nadaljnje delo, ki pa ga je še veliko, tako glede davka na dodano vrednost kot glede pokojnin. A ob tem ne smemo pozabiti na vrstni red pri iskanju dogovora z Grčijo. Najprej morajo pozitivno oceno podati institucije posojilodajalcev, pa evrska delovna skupina, potem finančni ministri, nato voditelji evrskih članic.

Včeraj dogovor na ravni evroskupine še ni bil dosežen, kar kaže na še določena razhajanja med stranema. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob tem pripomnila, da je to ne skrbi, saj da je pred pogajalci še celoten teden.

Borze prepričane v pogovor

Veliko več optimizma so pokazale evropske borze, ki so včerajšnje trgovanje zaključile v zelenih številkah. Predavatelj na birminghamski univerzi Sotirios Zartaloudis ob tem verjame, da je grožnja z izstopom Grčije iz evroobmočja za EU dovolj velik razlog, da bo med stranema dosežen kompromis.

arhiv