Slovenija

Ministrstva morajo občine pokoriti v enem samem tednu

STA / T.C.
28. 5. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vlada je na današnji seji ministrstvom naložila, naj najkasneje do 5. junija predlagajo konkretne ukrepe, s katerimi bodo znižali izdatke občin. Ob tem pa je podprla tudi predlog sprememb zakona o lokalni samoupravi, ki med drugim predvideva odpoklic župana.

Wikipedija

Vlada se je namreč v dogovoru z združenji občin o višini povprečnine za leto 2015 zavezala, da bo do 30. junija izvedla ukrepe, s katerimi bi stroške občin znižala za 22,8 milijona evrov, posledično pa so občine pristale na to, da bodo v drugi polovici leta dobile od države manj sredstev za izvajanje zakonsko določenih nalog oz. se jim bo povprečnina v drugi polovici leta znižala s 525 evrov na 500,83 evra.

Zakonskih sprememb, ki bi to omogočile, še ni, zato je treba prihranek občinam zagotoviti z drugimi ukrepi.

V petek bodo sicer na to temo razpravljali na skupni seji predsedstev Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, Koprivnikar pa naj bi se s predstavniki občin znova sestal prihodnji teden. 


Vlada je danes sicer sprejela tudi mnenje o noveli zakona o lokalni samoupravi, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem.

Kot so zapisali v sporočilo za javnost, vlada podpira predlagani spremembi ureditve prenehanja mandata občinskih funkcionarjev zaradi pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. A ob tem poudarja, da je treba v ureditvi zakona "zajeti vse situacije, ko občinski funkcionar postane trajno nezmožen opravljati funkcijo (npr. dolgotrajna bolezen, ki ne bo povezana z odvzemom poslovne sposobnosti, vendar prav tako pomeni trajno nezmožnost za opravljanje funkcije)". Vlada podpira tudi ureditev instituta odpoklica župana.

Prav tako vlada podpira dopolnitev zakona, na podlagi katere bo volivec lahko oddal podporo zahtevi za razpis referenduma tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisovanjem, kadar se bo župan odločil za način dajanja podpore volivcev z osebnim podpisovanjem. To vprašanje je sicer predmet zakona o referendumu in ljudski iniciativi, vendar ga je zaradi sistemskega vidika za lokalno raven treba urediti v zakonu o lokalni samoupravi, navaja vlada.

sta

Podporo vlade je dobila tudi možnost podelitve statusa reprezentativnosti združenju več kot polovice mestnih občin, saj vlada meni, da je treba upoštevati specifičen položaj mestnih občin ter njihovemu reprezentativnemu združenju omogočiti sodelovanje z državnimi organi in mednarodnimi organizacijami.

Predlog so sicer skupaj s predlogom zakona o volitvah v DZ v začetku maja podprle poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL.