Slovenija

Zmaga v treh minutah

Gabrijel Toplak
28. 5. 2015, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na teku trojk po stopnicah na Kalvarijo je 34 ekip združilo rekreacijo z dobrodelnostjo. S simbolno startnino so tekmovalci prispevali po 5 evrov za nakup ultrazvočnega aparata, zbranih 525 evrov pa bodo predali 4. junija.

Facebook

Na enem mestu policisti, cariniki, reševalci, vojaki in celo učitelji. Za ene redkost, za druge ne. To je tradicionalna Štengijada ali vsakoletni tek trojic tekačev po stopnicah na mariborsko Kalvarijo, kjer združijo rekreacijo z dobrodelnostjo.

Sodelovalo 34 ekip

Letos je na Štengijadi, ki jo Policijska uprava Maribor četrto leto zapored organizira v sklopu Otroške varnostne olimpijade, sodelovalo 34 ekip. Po treh zaporednih zmagah Celjanov so si pokal tokrat priborili člani Športnega društva Račka. Donald Rus, ki je vodenje tekmovanja prevzel od tako imenovanega očeta Varnostne olimpijade, Zlatka Kšele, je povedal, da so člani ekip s simbolno startnino prispevali po pet evrov za nakup ultrazvočnega aparata za pediatrijo v mariborskem UKC. »Bolj kot tekmovanje je tukaj vselej pomembna dobrodelnost. In prav zato je rdeča nit Štengijade pomoč otrokom,« je poudaril Rus in nadaljeval, da bodo zbranih 525 evrov predali predstavnikom pediatrije na finalu Otroške varnostne olimpijade, ki bo 4. junija v dvorani Tabor.

Facebook

Zmagovalci blizu rekorda

In če je še lani že tretje leto zapored na prireditvi kraljevala ekipa Policijske uprave Celje, ki je 455 stopnic premagala v času 3 minut, 4 sekund in 79 stotink ter v trajno last osvojila prehodni pokal, jim letos ni šlo vse po načrtu. S časom 3 minute in 23 sekund so bili (šele) deveti, zmagovalci s Policijske postaje Rače pa so bili precej hitrejši. Za vzpon na mestni grič oziroma 455 stopnic so namreč potrebovali manj kot tri minute, natančneje dve minuti, 56 sekund in 99 stotink. Na drugo mesto se je s časom 3:00,54 uvrstila trojka Službe direktorja Policijske uprave Maribor (v skupini so imeli vrhunsko športnico Ilko Štuhec, ki je zaposlena na policiji), na tretje pa ekipa Postaje prometne policije Maribor s časom 3:06,59.

Facebook

»Z ekipo na tej prireditvi sodelujemo vsako leto, a še nismo zmagali. Letošnji zmagovalci, Milenko Petrovič, Severino Ogrizek in Mojca Flerin, pa so dosegli zares odličen čas, ki je povsem blizu rekorda,« je pojasnil vodja tamkajšnjega policijskega okoliša Borut Urnaut, ki je tudi v organizacijskem upravnem odboru. Zasluge pri organizaciji gredo prav predstavnikom Policijske uprave Maribor, ki povabijo partnerje, da sodelujejo in pomagajo pri izvedbi Otroške varnostne olimpijade. Lani, denimo, so dobrodelno noto namenili Mariji Božičko, čistilki na Policijski postaji Ptuj, ki že več let boleha za hujšo obliko bolezni, zaradi katere je v daljših bolniških staležih.

***CITAT: »Zmagovalci so se pripravljali vsak po svoje.« Borut Urnaut FOTKE: 2: Do vrha je »samo« 455 stopnic. 3: Zmagovalci Štengijade (z leve): Milenko Petrovič, Mojca Flerin in Severino Ogrizek***