Slovenija

Domače pod hitro cesto

Polona Krušec
28. 5. 2015, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iz Vipave proti Novi Gorici nas po regionalni cesti spremljajo obcestne table, ki sporočajo, da je prišel čas češenj in da narava rojeva tudi že druge spomladanske pridelke. Ponudbe je veliko, cene varirajo, kmetje se trudijo preživeti.

Polona Krušec

Kako teče prodaja in kakšna je klima med kmeti Vipavske in Goriške, bi radi izvedeli na obisku nove tržnice, ki so je za spodbudo, tako kmetom kot tudi nakupovalcem, zasnovali in uresničili na tamkajšnji občini, občini Renče – Vogrsko. Zaokrožna platforma pod viaduktm Vogrsko ponuja prostor, kjer se srečata ponudba in povpraševanje.

Polona Krušec

Tržnica Vogrinka je zaživela pred slabim mesecem, na njej pa nas pozdravijo trije domači ponudniki. Šparglji, zelenjava in češnje kraljujejo na njihovih stojnicah ter pričakujejo kupce. Goriški pridelovalec sadja Tone Furlan nam razloži, da so zelo zadovoljni, da ima kdo uho za njihove potrebe in da jim pomaga. »Tržnica bo nedvomno prinesla popestritev za kupca, za nas pa priložnost za prodajo. Kmečki kruh je težak, za vsak evro se borimo in to, da imamo zdaj novo tržnico, predstavlja novo upanje,« pove. Poudari, da zelo težko 'tekmujejo' s cenami in ponudbo trgovskih verig, vendar nagovarjajo, da naj ljudje zamenjajo miselnost. »Ko sešteješ skupaj vse prednosti in slabosti ponudbe v trgovini ali naše, ugotoviš, da pri nas res plačaš malo več, a dobiš domače in zdrave pridelke,« doda Furlan.

Polona Krušec

Njegove češnje se prodajajo po ceni pet evrov za kilogram. Tudi na tržnici v Novi Gorici in v Ajdovščini so cene iste. »Treba je biti konkurenčen, če bo stojnica zraven tebe imela nižjo ceno, ne boš ničesar prodal,« nam razloži drugi sogovornik, sadjar iz Vogrskega. Sicer se na Primorskem pridela večina češenj, ki zrastejo v Sloveniji. Tako te dni veliko sadjarjev iz širše Goriške in Vipavske prodaja na različnih koncih države. Predvsem veliko Bricev ponuja rdeč sadež na Ljubljanski tržnici, cene se gibljejo od pet do osem evrov na kilogram.

Polona Krušec