Svet

Gibanje za dostojno delo za razpravo o brezposelnosti s predstavniki drugih držav

STA
28. 5. 2015, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, ki se zadnja leta ukvarja s problematiko naraščajoče brezposelnosti in števila nestalnih oblik zaposlitev, ugotavlja, da gre pri tem za mednarodni problem. Odločili so se za organizacijo projekta, v katerem bodo sodelovali tudi predstavniki iz drugih držav, so sporočili po današnji novinarski konferenci.

Arhiv Svet24

Koordinator projekta Boštjan Jurič ugotavlja, da so težave, ki jih zaznavamo na slovenskem trgu dela, precej podobne težavam v ostalih državah in jih je zaradi globalne povezanosti trga skoraj nemogoče reševati na ravni posamezne države.

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo po njegovih besedah ugotavljajo, da je nujno povezovanje sorodnih organizacij na tem področju. V projektu sodelujejo tudi predstavniki iz Belgije, Češke, Estonije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške, ki jim bodo predstavili stanje na njihovem trgu dela, predvsem oblike prekarnosti in stanje brezposelnosti.

V gibanju so spomnili tudi na seminar o smereh razvoja in rešitvah na področju delovnih mest, ki poteka v Strunjanu. Organizator je gibanje, na seminarju pa sodeluje devet različnih organizacij iz osmih držav EU. Kot dodajajo, projekt financirata Evropska komisija in program Erasmus+.

S seminarjem so po Juričevih besedah začeli iskati konkretne rešitve za uresničitev mednarodne platforme za povezovanje sorodnih organizacij na mednarodni ravni. Tako naj bi zagotovili pretok informacij, zaradi širše zastopanosti pa bi dobili večjo moč in vpliv.

Zaradi globalne povezanosti trgov stanje v eni državi vpliva na razmere v drugi in na zatekanje k prekarnim oblikam dela. Te so za gospodarstvo cenejše, za socialno državo pa na dolgi rok nevzdržne in vplivajo tudi na redne oblike zaposlitev po vsej Evropi, opozarjajo v gibanju.

Gabriela Popescu iz Zveze mladih partnerjev za razvoj civilne družbe iz Romunije je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da je v Romuniji stopnja brezposelnosti 6,6-odstotna, a v resnici je zaposlenih samo sedem milijonov ljudi v državi z 20 milijonov prebivalcev. Problem vidi tudi v nezaposljivosti študentov.

Z Mariom Sucom iz Zveze za razvoj, izobraževanje in delo s Slovaške se strinja, da so problematične predvsem dolgotrajne posledice prekarnega dela, denimo socialna negotovost in nezmožnost osamosvajanja mladih.