Črna kronika

Začelo se je sojenju policistu zaradi dogajanja na mariborski vstaji

STA
28. 5. 2015, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je danes začelo sojenje policistu Marku Černelu, ki mu tožilstvo očita več kaznivih dejanj, storjenih med opravljanjem službene obveznost na t. i. tretji mariborski vstaji 3. decembra 2012. Kazensko sta ga ovadila dva od oproščenih protestnikov, tožilstvo pa je ocenilo, da ima dovolj dokazov za obtožnico.

STA

Obtožnica, ki jo je danes prebrala tožilka Mojca Gruden, bremeni Černela, da je na omenjenem protestu neupravičeno pridržal Jerneja Mažgona in Gregorja Bratino, dva od obtoženih protestnikov, zoper katera je tožilstvo postopek ustavilo, ko sta z video posnetkom dokazala, da policistov nista napadala, pač sta se pred protestniki branila tudi sama.

Tožilstvo policista bremeni nevestnega dela v službi, ponarejanja uradnih listin, krive izpovedbe ter oškodovanja tuje stvari, saj je med drugim Bratini z nogo pohodil fotoaparat. Černel naj bi v kasnejšem postopku po dogodkih na protestu vztrajal, da je Bratino in Mažgona videl metati granitne kocke, a je pri tem zgodbo tudi spreminjal.

Černel je zavrnil vse obtožbe, vključno s tisto, da je Bratini namenoma uničil fotoaparat. Ob tem je povedal, da je bil službeno napoten na vse protestne shode v Mariboru, tudi na enega v Ljubljani, zanj pa je bilo to, tako kot za druge policiste precej stresno delo. Zagotovil je, da je policijsko delo opravljal vestno.

O dogajanju v zvezi s prijetjem Bratine in Mažgona je dejal, da je bil prepričan, da sta bila med tistimi, ki so na policiste metali predmete, hkrati pa se po njegovem nista podredila ukazom policije, ki se je odločila izprazniti Trg svobode. Prav tako ne verjame, da ukazov nista slišala, saj so bili ti izrečeni tako iz helikopterja kot iz megafona. Tudi sam naj bi bil lažje poškodovan v neredih, a pomoči zdravnikov ni iskal.

Za njim sta na prostor za priče stopila oba oškodovanca, ki zoper obtoženega uveljavljata tudi premoženjsko-pravni zahtevek. Bratina je podrobno opisal celotno dogajanje tistega dne in povedal, da sta z Mažgonom, sicer bratrancem, na vstajo prišla s fotoaparati, da bi posnela dogajanje. Med prijetimi sta se po njegovih besedah znašla po naključju, tudi začetek postopka zanj ni bil problematičen, zapletlo naj bi se potem, ko je Mažgon zahteval podatke policistov.

Kot je dejal, osebnih zamer do Černela ne čuti, vse skupaj mu je odpustil, tudi uničenje fotoaparata ni zanj največja težava, boli ga predvsem dejstvo, da je bil obravnavan po krivici. Ob tem ga čudi, da se je celotno dogajanje zdaj zgrnilo zgolj na enega policista, saj je mnenja, da bi zaradi svojega ravnanja morali odgovarjati tisti, ki so o njem odločali na višji ravni.

Precej bolj čustven v svojem pričanju je bil Mažgon, nekdanji policist, ki se danes ukvarja z glasbo, zaradi dogodka pa je 22 dni presedel v priporu. Povedal je, da ga je ob dogajanju tistega dne čudilo, da policisti niso ukrepali že prej in da proti njim nima nič. Černela pa je obtožil laži v postopku, zaradi katerih je imel sam veliko težav.

Zaradi duševnih bolečin od njega zahteva 4000 evrov, delno odškodnino je dobil tudi po poravnavi z državo zaradi po krivici preživetih dni v priporu, a edino zadoščenje zanj bi bilo, kot je dejal, da Černel "postane boljši človek, ter da bi se vsi skupaj nekaj naučili iz takratnega dogajanja".