Svet

Po svetu uničili 90 odstotkov zalog kemičnega orožja

T.C.
28. 5. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po svetu so doslej uničili 90 odstotkov zalog kemičnega orožja, je danes v Haagu sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Ob tem so poudarili, da gre za "pomemben mejnik, ki kaže, da smo na dobri poti, da svet očistimo kemičnega orožja,".

Reuters

Organizacija je še sporočila, da so doslej uničili okoli 63.000 metričnih ton kemičnega orožja, večinoma iz ameriških in ruskih skladišč. Vse kemično orožje je bilo uničeno na varen način, tudi 1300 ton kemičnega orožja iz Sirije. Uničevanje ameriškega in ruskega kemičnega orožja poteka po načrtih in naj bi bilo končano do leta 2023.

Reuters

Kemično orožje je prijavilo osem držav, med njimi pa so štiri - Albanija, Indija, Libija in neimenovana država - po navedbah OPCW že uničile vse svoje zaloge tega orožja.

Odkar je leta 1997 stopila v veljavo konvencija o prepovedi kemičnega orožja, jo je ratificiralo 190 držav. Ratifikacijo sta nedavno napovedala tudi Angola in Mjanmar. Države, ki dokumenta niso ratificirale, so Egipt, Izrael, Severna Koreja in Južni Sudan.

Slovenija je članica OPCW od leta 1997. Organizacija s sedežem v Haagu je za svoj prispevek mednarodnemu miru in varnosti ter uničenju kemičnega orožja v Sirij leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Reuters