Slovenija

V koprski borčevski organizaciji protestirajo proti fašističnemu shodu v Gorici

STA/B.K.
21. 5. 2015, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov iz Kopra protestirajo proti za soboto napovedanemu shodu fašistov organizacije Casa Pound, ki bo to soboto v Gorici, obenem pa pozivajo slovensko zunanje ministrstvo, naj ukrepa in italijansko vlado pozove k preprečitvi shoda.

STA

Shod ne more ostati brez odziva, saj proslavljanje začetka prve svetovne vojne "pomeni, da nekateri se veselijo in slavijo začetka vojne in vsega hudega, kar je ta vojna s seboj prinesla," vključno z vzponom fašizma po koncu vojne, je na današnji novinarski konfereci opozoril predsednik združenja Marijan Križman.

Član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Štefan Cigoj pa je opozoril, da "fašizem je bil 45. leta premagan, ampak ni umrl", saj imamo kar naprej opravka s pojavi neofašizma, ki sicer dobiva vedno nove oblike.

To, kar se pripravlja v Gorici, pa pomeni izzivanje fašistov v občutljivem prostoru, ki je bil prva žrtev fašizma in ki ni bil nikoli do konca ozdravljen. "To je prostor, kjer je fašizem pravzaprav prvi pokazal svoje kremplje, prvi je začel zapirati, prvi antifašist je padel," je naštel Cigoj.

Po mnenju poslanca ZL in podpredsednika združenja protifašistov Mateja T. Vatovca pa je zaskrbljujoče in pravzaprav nerazumljivo, kako lahko v času, ko se skušata Nova Gorica in Gorica zbliževati ter postati skupni prostor sožitja, oblasti dopustijo tovrstni shod.

Ob tej je Vatovec opozoril tudi na siceršnji porast fašizma in drugih skrajnih nacionalizmov po svetu, od Nemčije do Grčije in Madžarske, pa vse do rehabilitacije sodelavcev okupatorja.

Podporo združenju protifašistov so danes izrazili tudi predstavniki drugih organizacij, kot denimo sežanske borčevske organizacije in Društva Tiger, katerega člani se bodo v soboto v Gorici udeležili tudi vzporednega protishoda. Tega se bo udeležilo tudi več civilnodružbenih gibanj iz vse Slovenije, začel pa se bo v soboto ob 15. uri na glavni železniški postaji v stari Gorici.