Slovenija

Ministrica pozvala k odstopu vodstvo nevrološke klinike in UKC Ljubljana

STA/G.G.
21. 5. 2015, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi primera Radan javno pozvala vodstvo UKC Ljubljana in nevrološke klinike, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopita. Zaradi novih dejstev je uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

STA

Kolar Celarčeva je pojasnila, da se je za poziv vodstvoma k odstopu odločila glede na najnovejše dogodke v zvezi z dogajanjem na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, zaradi česar tožilstvo sumi zdravnika Ivana Radana sedmih umorov in drugih kaznivih dejanj.

V nasprotnem primeru bo od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornih, vodilnih v UKC Ljubljana, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan na nevrološki kliniki.

Na ministrstvu obžalujejo, da je prišlo do take situacije, vendar močno upajo, da gre za osamljen primer. Verjamejo, da zdravniki svoje delo opravljajo v skladu s Hipokratovo prisego, zato omenjeni incident ne sme vplivati v zaupanje v delo zdravnikov, je še dejala ministrica.

V UKC Ljubljana pretreseni nad izjavami o neprimernem ravnanju na nevrološki kliniki

STA

Tim zdravnikov in medicinskih sester na oddelku nevrološke klinike, kjer je delal zdravnik Ivan Radan, ki ga sumijo umora sedmih bolnikov, v skupni izjavi zagotavlja, da delajo dobro, poročanje medijev o slabih odnosih in neprimernem ravnanju z bolniki pa označujejo za neresnično in zlonamerno, saj da prikazuje sliko v izkrivljeni podobi.

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Sergej Hojker je danes izrazil pretresenost, da je nenadoma človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, "postal žvižgač, njegove besede pa čisto zlato". S tem se je odzval na poročanje medijev o domnevnih dopisovanjih Radana z nekaterimi sodelavci, iz katerega naj bi izhajale nove nepravilnosti.

"Pričakoval bi, da so take trditve vseeno preverjene," je na današnji novinarski konferenci dejal Hojker in poročanje medijev označil za senzacionalistično. Ob tem je zagotovil, da ima UKC Ljubljana natančen sistem obravnavanja vseh odklonov. "Tudi anonimne prijave ne gredo v koš," zagotavlja.

Glavna sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar je ocenila, da so medicinske sestre tokrat "žrtve manipulativnega ravnanja posameznika". Poudarila je, da je vse zaposlene v zdravstveni negi v UKC Ljubljana primer Radan globoko pretresel, prizadel in je predmet pogovorov. Poudarila je, da ne bežijo pred odgovornostjo, in spomnila, da tudi zaposlene v zdravstveni negi veže kodeks etike, ki jim narekuje, da delajo v dobro bolnika.

"Gre za delovanje posameznika in ne za delovanja celotnega tima," pa so v skupni izjavi poudarili zdravniki in medicinske sestre. Sami se sicer čutijo soodgovorne, ker niso prepoznali, da je kaj takega, kar očitajo Radanu, možno.

V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec pa je znova poudaril, da obžalujejo "vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi". Ponovil je, da v UKC Ljubljana vsi delajo v korist bolnikov in kar delajo, delajo dobro.