Svet

Prepovedali odvzemanje krvi v Konzumovih prodajalnah

STA/G.G.
21. 5. 2015, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaško ministrstvo za zdravje je ustavilo projekt hrvaške trgovske verige Konzum in poliklinike Aviva, s katerim so želeli ponuditi storitev odvzema krvi v nekaterih nakupovalnih središčih. Na ministrstvu so napovedali, da bodo vložili kazensko ovadbo proti direktorju poliklinike, ki je del koncerna Agrokor.

Arhiv Svet24

Aviva in Konzum sta želela z 19. majem uvesti storitev odvzema krvi v izbranih Konzumovih prodajalnah. Analizo krvi bi izvajali v zagrebških laboratorijih poliklinike, ki je del Agrokorja od leta 2012. Uporabnikom storitev bi izide krvnih preiskav poslali že naslednji delovni dan.

Zdravstvena inšpekcija je 19. maja opravila nadzor in ugotovila, da medicinsko dejavnost v nakupovalnih centrih opravljajo brez ustreznih dovoljenj glede prostorov, njihove opremljenosti in zdravstvenih delavcev. Nemudoma so prepovedali izvajanje projekta v Konzumovih prodajalnah in napovedali ovadbe proti polikliniki in njenim odgovornim osebam.

Obenem so dodali, da na ministrstvu podpirajo vsako pobudo, ki bi olajšala dostop do zdravstvenih storitev, in da bodo obravnavali dolgoročno zakonsko rešitev za podobne projekte.

Iz Avive so nato sporočili, da bodo začasno ustavili projekt, pričakujejo pa pojasnila pristojnih institucij. Na svoji spletni strani so zapisali, da so projekt zagnali po vzoru nekaterih drugih držav, v dobri veri in s strokovnim osebjem, ki opravlja delo v skladu s predpisi v nadzorovanih pogojih.