Slovenija

Tanja Fajon in Matjaž Nemec o napovedanem shodu neofašistov v Gorici

K.S.
21. 5. 2015, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Podpredsednica Socialnih demokratov in evropska poslanka Tanja Fajon ter poslanec SD Matjaž Nemec sta v izjavi za javnost odzvala na napoved sobotnega shoda neofašistov v italijanski Gorici.

Arhiv Svet24

Izjavo objavljamo v celoti:

"Socialni demokrati smo prepričani, da so nas težke in nepravične lekcije, ki smo jih bili okupirani narodi Evrope v preteklosti primorani naložiti na svoja ramena, utrdili v vse večji moči in železni volji, da nas nihče ne more omajati v trdnem prepričanju, da v demokratični Evropi ni prostora za fašizem.

Socialni demokrati delimo pozive vse večjega števila ljudi, organizacij, združenj in politike italijanski vladi, naj prepreči napovedani sobotni shod fašističnega gibanja Casa Pound v Gorici. Širjenje nestrpnosti je v Evropi nesprejemljivo.

Fašizem je svoje ideološke cilje gradil preko trpljenja milijonov nedolžnih ljudi, jih trajno zaznamoval in svoj žgoči pečat pustil na ramenih mnogih povojnih generacij. Te so namesto ustvarjalnosti, sožitja in prijateljstva podedovale premnogo prekritega sovraštva, ki se je napajalo prav na izviru fašistične ideologije. Slednje se žal nekateri še 70 let po največji svetovni vojni moriji poslužujejo za dosego političnih, ideoloških in osebnih ciljev.

Napovedan shod fašističnega gibanja Casa Pound v Gorici je groba provokacija in nedopustno ponižanje ljudi, ki jim je fašizem poteptal dostojanstvo, vzel življenje in narodovo identiteto. Je ponižanje vseh povojnih generacij, ki želijo na temeljih demokracije, človekovih pravic, strpnosti in spoštovanja graditi prihodnost brez nasilja in sovraštva. Prihodnost sožitja in miru.

Socialni demokrati ob zavedanju, da se fašizem in vse njegove novodobne oblike krepijo na račun nevarne nacionalistične retorike italijansko vlado in odgovorne politike pozivamo k preprečitvi tovrstnih provokacij. Še vedno živimo v nepredvidljivem svetu in tudi mir v Evropi ni samoumeven. Socialni demokrati si ob 65. obletnici Schumanove deklaracije in 70. obletnici konca druge svetovne vojne želimo Evropo, ki prav s sodelovanjem prek nacionalnih meja varuje vse državljane in služi kot vzor za druge.

Napoved sobotnega shoda mora ostati le nedopustna provokacija malikovalcev preteklosti, ne pa tudi sooblikovalcev naše skupne prihodnosti."