Slovenija

V SDS bi pravico do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vrnila vsem vojnim veteranom

STA
21. 5. 2015, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek vlaga predlog sprememb zakona o vojnih veteranih. Z njimi bi pravico do plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna takoj vrnili tudi tistim veteranom, ki jim jo je omejil zakon za uravnoteženje javnih financ, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Žan Mahnič.

Mahnič je poudaril, da se v SDS zavedajo, da je zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je zaradi oteženih razmer v finančnem in gospodarskem sektorju sprejela druga vlada Janeza Janše, posegel na mnoga družbena področja.

Zakon je tedaj nekatere pravice odvzel tudi vojnim veteranom. Med drugim je določal, da se vojnemu veteranu zagotavlja plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zavarovanja, le če prejema veteranski dodatek ali če izpolnjuje pogoje za pridobitev veteranskega dodatka.

Kasneje je vlada Alenke Bratušek člen spremenila tako, da bi se veteranom, ki so zaradi preseganja osnove za veteranski dodatek izgubili pravico do plačila zdravstvenih storitev, to vrnila 1. januarja leta, ki sledi letu z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo.

V SDS pa tudi glede na pobude Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve menijo, da je ob trenutni gospodarski rasti in siceršnjih razmerah v državi prav, da se "tistim, ki so tvegali svoja življenja v vojnah za Slovenijo", določene pravice vrne, je dejal Mahnič

Zato predlagajo člen, ki črta določbo, da se pravica omenjenim vrne šele s 1. januarjem leta, ki sledi letu z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo, je pojasnil Mahnič in dodal, da so v SDS odprti tudi za dodatne pobude.

Predlagatelji ocenjujejo, da bi spremembe letno pomenile približno 12 milijonov evrov dodatnih stroškov za državni proračun. Stroške povečanega obsega dela upravnih enot, ki bi morale izdati okoli 40.000 upravnih aktov, pa ocenjujejo na dodatnih 117.200 evrov.