Slovenija

Bodo maturantje zdržali brez alkohola?

STA
21. 5. 2015, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Maturantje bodo v petek točno opoldne v 27 slovenskih krajih in tudi v tujini zaplesali poulično četvorko, ki jo organizirata plesna šola Urška in Plesna zveza Slovenije. Tudi tokrat ministrstvo za zdravje poziva mlade, naj sledijo akciji Na maturantsko četvorko brez alkohola. V ta namen bodo prejeli silikonske zapestnice Plešem 0,0.

Nikola Miljković / M24
Mladi bodo po navedbah organizatorjev v petek plesali tudi na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Ukrajini in Bolgariji. V Sloveniji bo najbolj množična udeležba na Maturantski četvorki v Mariboru. Pri nas bodo plesali še v 18 krajih, med drugim tudi v Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti.

Na dan maturantske četvorke bodo tako inšpektorji in ostali državni organi ter nevladne organizacije izvajali preventivne aktivnosti v krajih, kjer se bo plesala četvorka, oziroma poostren nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola s ciljem, da maturantje tega dne ne bi izkoristili za opijanje.

Zdravstveni inšpektorat poziva vse trgovce in gostince k doslednemu spoštovanju prepovedi prodaje in ponudbe alkoholnih pijač mladoletnim osebam. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje obenem pozivajo tudi predstavnike šol, župane, policijske uprave in starše sodelujočih mladih, da vplivajo na dijake, da dan uličnega maturantskega plesa preživijo brez alkohola. Da alkohol ni pogoj za zabavo, s sloganom Biti trezen ne pomeni biti brezvezen! pa sporočajo tudi mladi sami.

Plesna šola Urška petkovo Maturantsko parado, ki bo potekala v več slovenskih krajih, sicer pripravlja že petnajstič. Na osrednji prireditvi v Ljubljani bodo maturantje odplesali četvorko na Gosposvetski cesti med Figovcem in Hotelom Lev, kjer jih bo pozdravil predsednik republike Borut Pahor.

Maturantska parada je od leta 2001 do danes v sinhroni ples povezala več kot 300.000 maturantk in maturantov v več kot 100 evropskih mestih iz 10 držav in priplesala devet naslovov Guinnessovih rekorderjev.

Plesna zveza Slovenije plesanje ulične četvorke pripravlja v okviru projekta European Quadrille Dance Festival z osrednjo prireditvijo v Mariboru. Plesna zveza je tudi imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeleženci še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

Skupno pa naj bi se obeh dogodkov udeležilo več kot 50.000 plesalcev.