Slovenija

Je to novo upanje slovenskih kmetov?

Polona Krušec
26. 4. 2015, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pridelovalci pšenice in koruze po Vipavskem in od drugod si lahko oddahnejo, saj iz Mlinotesta prihaja dobra novica – odkupovali bodo več domačega. Kmetijske zadruge bodo imele pri tem pomembno vlogo.

Polona Krušec

V poplavi novic, ki so v zadnjih letih preplavljale dolino, o krčenjih proizvodenj, zmanjšanju odkupa ali slabih odkupnih cenah kmete veseli namera Mlinotesta. Ta je sporočil, da si prizadeva za še močnejše povezave s slovenskimi pridelovalci in dolgoročno za še večji odkup slovenske pšenice in koruze za mletje v mlevske izdelke. To je tudi v skladu s strateško usmeritvijo razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020. Cilji te usmeritve so povečanje pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje in vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi; vse od pridelovalcev do prodajalcev.

Polona Krušec

David Nabergoj, predsednik uprave Mlinotesta

Mlinotest predstavlja optimizem

Mlinotest v Ajdovščini je pravzaprav še zadnji dobro stoječ obrat v tem delu Primorske, ki ga kriza po žepu ne klesti tako zelo. Tudi na ulicah mesta z velikim odobravanjem, ko sporočimo novico, lokalni prebivalci sprejmejo in pozdravljajo namero družbe. Marjan Furlan, ki smo ga srečali ravno pri Mlinotestovi prodajalni, pravi, da je to obliž za ljudi tega dela doline, saj po ponesrečeni prodaji Fructala, ki je na tovarni pustile posledice pri številu zaposlenih in odkupu domačega sadja, stečaju Primorja in nekaterih drugih podjetij Mlinotest z optimizmom navdaja ajdovski prostor.

Še bolj zgovorne so številke. Podjetje, z dolgoletno tradicijo, ki se ukvarja z izdelavo priljubljenih testenin, mlevskih in pekovskih ter drugih sorodnih izdelkov, v tem letu načrtuje odkup do 4000 ton slovenske koruze poltrdinke. Zato so že stopili v kontakt z zadrugami po Sloveniji, ki jim bodo pomagale pri vzpostavljanju mreže odkupnih mest. Mrežo bodo širili tudi na območju Ptuja, kjer imajo pridelovalci s sejanjem koruze poltrdinke že precej izkušenj.

Potencialna Vipavska dolina

Pomembno bo tudi sodelovanje z Vipavsko dolino. V Mlinotestu namreč ocenjujejo, da ima tudi to področje dober potencial za pridelavo kvalitetne koruze za mletje v mlevske izdelke. »Tradicionalno veliko uporabo koruze v kulinariki v tem delu Slovenije želimo zaokrožiti z lokalno pridelano surovino. K sodelovanju smo zato povabili Kmetijsko zadrugo Vipava, da organizira lokalne pridelovalce ter s pomočjo strokovnih služb in svetovalcev izbere primerne hibride in nato koordinira ostale aktivnosti, vse do odkupa. Ker v primerjavi z vzhodnim delom Slovenije v Vipavski dolini nimamo transportnih stroškov, smo pridelovalcem tu pripravljeni ponuditi ugodne pogoje pri nakupu semen koruze poltrdinke,« povedo v družbi Mlinotest. S pridelovalci, ki bodo pristopili k sodelovanju, bodo podpisali pogodbo o zagotovljenem odkupu koruze po ceni, ki bo v zadovoljstvo obeh.