Slovenija

Položnice bodo višje

Gabrijel Toplak
23. 4. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prvak Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer opozarja na več nepravilnosti mariborske mestne uprave, s prstom pa kaže tudi na načrtovano sortirnico, ki jo bo izvajalo gradbeno podjetje Kostak iz Krškega. V Krškem so izvedbena dela za enako sortirnico znašala okoli 3,5 milijona evrov, v Mariboru pa taista firma dela za 12,5 milijona evrov.

Gabrijel Toplak

Rdeča nit včerajšnje novinarske konference mariborske opozicijske Liste za pravičnost in razvoj (LPR): njihov pogled na sprejemanje letošnjega občinskega proračuna, vložitev amandmajev ter predvsem sum nezakonitih dejanj uprave z županom Andrejem Fištravcem na čelu.

Okoljsko takso je treba vrniti

Prvak liste Stojan Auer pravi, da je njegov predlog v imenu svetniške skupine v proračunu omenjen zgolj v enem stavku. »Opozarjali smo na zaključni račun občine za leto 2013, ki bi ga morali obravnavati svetniki, prav tako na veljavni proračun za leto 2014, a ga do danes še niso. Na sklep Nadzornega odbora MOM bi moral župan sprožiti postopek uvedbe zunanje revizije, a ga ni,« je dejal Auer.

Gabrijel Toplak

Računsko sodišče (RS) je že odločilo, da je treba prispevek v smislu okoljske takse vrniti. »Na dan izplačila je znašalo nekaj manj kot dva milijona evrov vključno z obrestmi,« je pojasnil Auer.

Željko Vogrin iz Županove liste pa je dejal: »Nedopustno je, da se zmanjšujejo sredstva za socialo, naložbe v šole in vrtce, denar za materialne stroške mestne uprave pa ostaja isti ali se zvišuje. Proračun ocenjujemo kot katastrofalnega, saj prikazuje od 8 do 10 milijonov nerealnih prihodkov.«

Gabrijel Toplak

Lidija Divjak Mirnik iz LPR je dejala, da so vložili tri konkretne amandmaje. »Za redno programsko delovanje lutkovnega gledališča bi lahko vrnili 35 milijonov, vrnili, denimo, tudi stroške mestnim svetnikom, ki delujejo v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, ter uvedli novo postavko oziroma participatorni proračun, kar je župan pred volitvami obljubljal,« je dejala Divjak Mirnikova.

Gre za novo »gondolo«

Auer se je razgovoril tudi o načrtovani sortirnici, saj je mariborsko javno podjetje Snaga že pred časom na razpisu izbralo izvajalca gradnje objekta za obdelavo odpadkov, ki bo stal ob Tržaški cesti na Teznem. »Imamo veliko pomislekov, saj je v tem proračunu predvideno poroštvo v višini skoraj milijon evrov za podjetje Snaga. Na predstavitvi DIP-a sem izrazil veliko sumov in dvomov. Doslej so sortirnico v tej državi delali že nekajkrat, zadnje jo je delalo gradbeno podjetje Kostak iz Krškega; tam so izvedbena dela znašala okoli 3,5 milijona evrov in ta ista firma dela v Mariboru za 12,5 milijona evrov. Bojimo se, da gre za novo 'gondolo'. Danes plačuje MOM 97 evrov za eno tono odpadkov, po moji računici, ne da bi upošteval 12,5 milijona, za kolikor se bo zadolžilo podjetje Snaga, bo minimalna cena znašala 130 evrov. Mariborčani bodo plačevali za 40 odstotkov dražje položnice. Na moja tehtna vprašanja z izračuni in tabelo stroškovnika ni odgovorov,« poudarja Auer, ki se mu postavlja vprašanje, s kakšnim interesom in kdo za tem stoji. Dodaja, da so v Mariboru pred leti imeli brezplačno možnost prijave na razpise za nepovratne sredstva, a tega niso storili, zdaj pa se zadolžujejo z novim kreditom za nekajkrat večjo vrednost, kot je, pravi Auer, denimo praksa v državi. »Prej ali slej pričakujemo odgovore. Bojimo se, da bomo naložbo preplačali, poleg tega po naši oceni ni na pravi lokaciji, saj so v neposredni bližini nakupovalni centri,« je sklenil Auer. Po njegovem mnenju je na potezi računsko sodišče.