Svet

Združena ruska opozicija Putinu napoveduje boj za glasove

M.J.
22. 4. 2015, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Karizmatični ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu danes napovedal boj na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Njegova Stranka napredka je pred dnevi združila moči s stranko RPR-Parnas konec februarja ubitega opozicijskega politika Borisa Nemcova, sedaj pa se jima pridružujejo še druge stranke.

Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta se stranka Navalnega in stranka RPR-Parnas pod vodstvom nekdanjega ruskega premierja Mihaila Kasjanova konec tedna povezali v koalicijo in nameravata skupaj nastopiti na prihodnjih volitvah. Gre za dve vodilni opozicijski stranki v Rusiji, ki jima je skupna liberalna usmeritev.

Kot se je danes izrazil Navalni, so se "odločili preseči malenkosti, ki so doslej delile opozicijski tabor". Navalni se je na novinarski konferenci še pohvalil, da se je novi Demokratični koaliciji v minulih dneh pridružilo še šest drugih manjših opozicijskih strank, med drugim stranka nekdanjega ruskega oligarha Mihaila Hodorkovskega. Skupaj z njim je danes pred novinarje tudi stopilo nekaj voditeljev teh strank.

Stranke, ki so zaenkrat marginalizirane in povsem v senci Putinove Enotne Rusije ter niso zastopane v ruski dumi in ne vodijo nobenega večjega ruskega mesta ali regije, načrtujejo skupen nastop najprej na lokalnih volitvah, ki bodo v več ruskih regijah potekale septembra letos. Še večji izziv bodo parlamentarne volitve prihodnje leto. Kot je zatrdil Navalni, bodo na sezname volilnih kandidatov uvrstili najboljše ljudi.

"Naš cilj je dokazati, da je Rusijo mogoče voditi kot normalno evropsko državo," je danes poudaril Navalni in obenem priznal, da ne bo lahko. "Vemo, da ne bo lahko, vemo, da bodo naredili vse, da nas ustavijo (...) a na pot se podajamo s ciljem, da zmagamo." "Milijoni" liberalnih Rusov si po njegovem zasluži politično zastopstvo, sedaj pa ga na žalost nimajo.

Glede Nemcova, ki je bil ubit pred slabima dvema mesecema nedaleč od Kremlja, je Navalni izrazil prepričanje, da bi se - če bi bil še živ - zagotovo pridružil novi navezi. Obenem je priznal, da je dala smrt Nemcova ruski opoziciji nov zagon.