Slovenija

FOTO: V Mariboru fitnes kar na prostem

Gabrijel Toplak
22. 4. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Športnem parku ob Gosposvetski v Mariboru želijo spodbuditi čim večje število stanovalcev študentskih domov k aktivnemu preživljanju prostega časa in vzdrževanju telesne kondicije.

STA

Okolico Študentskih domov Univerze v Mariboru na Gosposvetski cesti poleg številnih študentov zadnje dni zasedajo tudi gradbinci.

»Z izborom naprav iz kvalitetnega nerjavečega jekla smo zajeli vadbo za razgibavanje celega telesa. Naredili smo atraktiven športni park za druženje in zabavo.« Lidija Divjak Mirnik

Vodstvo študentskih domov, ki v mestu na petih lokacijah nudi 2799 ležišč, si prizadeva za delovanje po načelih trajnostne in družbeno odgovorne institucije. Prav slednje zagovarja direktorica Študentskih domov Maribor (ŠDM) Lidija Divjak Mirnik, ki je za Svet24 povedala, da študentom poleg ugodne nastanitve nudijo tudi kvalitetno infrastrukturo za izvajanje različnih obštudijskih dejavnosti. »Zunanji Športni park v naselju Gosposvetska, kjer sta športni igrišči za košarko in nogomet, smo dopolnili s postavitvijo fitnes naprav na prostem, s čimer dopolnjujemo ponudbo fitnes centrov, ki so urejeni v prostorih posameznih študentskih domov in so jih študentje dobro sprejeli. Gre za prvi t. i. Streetworkaut fitnes na prostem v Mariboru, ki ima tudi 11 naprav, kot so v fitnesu, le da so prilagojene zunanjim razmeram,« je pojasnila Divjak Mirnikova.

170 kvadratnih metrov gumirane podlage iz tartana

Sogovornica dodaja, da želijo z dodatno ponudbo športne rekreacije spodbuditi čim večje število stanovalcev študentskih domov in študentov Univerze v Mariboru k aktivnemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa za zdrav način življenja. »Z izborom fitnes naprav iz kvalitetnega nerjavečega jekla smo zajeli vadbo za razgibavanje celega telesa, s čimer smo naredili atraktiven športni park z aktivnostmi, ki so povezane z druženjem in zabavo. Poleg vadbe na napravah, ki se razprostirajo na 170 kvadratnih metrih gumirane podlage iz tartana, bo uporabnikom na voljo tudi hoja po vrvi (slackline), ki je priljubljena športna aktivnost za izboljševanje ravnotežja na zabaven način,« razlaga direktorica in dodaja, da naložbo fitnes naprav v Športnem parku ŠD financirajo s presežkom tržne dejavnosti preteklih let. Sicer pa so vlogo za sofinanciranje postavitve zunanjega športnega parka s fitnes opremo, tako Divjak Mirnikova, naslovili še na Fundacijo za šport, vendar odgovora še niso prejeli. Uporaba Športnega parka bo za stanovalce Študentskih domov Univerze v Mariboru brezplačna. Maja bodo promocijsko organizirali brezplačno vodeno vadbo tudi za zunanje obiskovalce, pozneje pa bo rezerviran termin za zunanje uporabnike ob koncu tedna plačljiv. »Pri prizadevanjih za postavitev fitnesa na prostem so nas podprli Univerza v Mariboru, Športna zveza Maribor in Univerzitetna športna zveza Maribor,« pravi direktorica ŠDM in zaključuje, da športni parki še ni odprt, saj se podlaga še suši, otvoritev pa bo 6. maja.