Slovenija

Novo mesto: Varčevanje ali obračun?

mm, bb
22. 4. 2015, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V skladu z napovedmi župana Gregorja Macedonija o reorganizaciji širše občinske uprave v Novem mestu bodo občinski svetniki jutri obravnavali kar tri predloge, ki bodo posegli na to področje. Prejšnja oblast oz. Zveza za Dolenjsko Alojzija Muhiča je proti spremembam, v Solidarnosti pa so za, tudi zaradi »čiščenja usedlin klientelizma in političnega kadrovanja«.

bb, arhiv DL

Občina namerava ukiniti Zavod za turizem in reorganizirati občinsko upravo, spremeniti pa nameravajo tudi vodenje Gasilsko-reševalnega centra (GRC).

Novo vodstvo o zavodu meni, da gre glede na število zaposlenih za občinski zavod z velikimi fiksnimi administrativnimi stroški. V okviru zavoda sicer deluje TIC, zavod ima vlogo povezovalca ponudbe in obveščanja javnosti, skrbi za razvoj turističnih programov. Občina bi po ukinitvi za TIC iskala koncesionarja, ostale naloge pa prepustila KC Janeza Trdine in Razvojnemu centru.

bb, arhiv DL

ZZD je za nadaljevanje druge faze Ceroda

Alojzij Muhič je prepričan, da bi morali projekt Cerod II nadaljevati in izvesti z že zagotovljenimi približno 20 milijoni evrov kohezijskih sredstev. Opozoril je, da je za projekt, ki ga je Macedoni januarja ustavil, zagotovljeno okoljevarstveno in od 15. aprila tudi gradbeno dovoljenje. Odločitev glede tega bo sicer padla danes, a aktualni župan meni, da je izvedba do konca leta malo verjetna.

Z ukinitvijo bo direktorju Ivanu Kuljaju, sicer članu Zveze za Dolenjsko (ZZD) in desni roki bivšega župana Alojzija Muhiča, ter članom sveta zavoda mandat prenehal, zaposlenim pa bodo iz poslovnega razloga odpovedali pogodbo o zaposlitvi.

»Revanšizem nove oblasti«

V ZZD, ki jo vodi Muhič, so opozorili, da zavod posluje pozitivno, Kuljaj je naštel vrsto projektov, ki so jih izvedli, zato ukinitvi nasprotujejo. Opozarjajo, da bodo brez dela ostali trije delavci, ki so bili pred tem zaposleni na občinski upravi. Predlog ukinitve pa je Kuljaj označil za revanšizem nove oblasti.

Novi župan Macedoni je ponovil, da gre »le« za reorganizacijo in racionalizacijo občinske uprave. »Gre za čiščenje usedlin klientelizma, političnega kadrovanja in nestrokovnosti, ki so se kopičile v letih vladavine starih sil,« o načrtovanih ukrepih pravi Uroš Lubej, vodja svetniške skupine Solidarnost, ki spremembe podpira. Ustanovitev zavoda pred osmimi leti po njihovem prepričanju ni bila posledica premišljene strategije razvoja turizma, ampak posledica zasebnih interesov posameznikov v krogu nekdanjega župana Muhiča.

Tudi analiza za nazaj

Reorganizacija še predvideva, da bodo namesto zdajšnjih 11 organov (devet uradov, kabinet župana in inšpektorat) le še štirje uradi. O tem v Solidarnosti pravijo: »Sto zaposlenih je bilo razdeljenih v kar 11 oddelkov oz. uradov s prav tolikšnim številom vodij. Veliko število vodij je bilo seveda rezultat političnih kupčij – novi oddelki so nastajali tudi zato, da se zadovoljijo apetiti političnih partnerjev.« Zahtevali bodo tudi analizo dozdajšnjih napredovanj in prerazporeditev v OU v zadnjih osmih letih. »Če se odkrijejo neupravičena napredovanja, je treba te odločitve sanirati na pravno korekten način.«

Po predlogu, ki ga bodo svetniki dobili na mizo jutri, bo sprememb deležen tudi GRC, ki ima trenutno poleg direktorja zavoda še poveljnika, poleg sveta zavoda pa še strokovni svet. Po novem bo GRC vodil direktor in poveljnik v eni osebi, zavod bo imel en svet.

»Tudi GRC Novo mesto je bil – vsaj kar zadeva vodstvene položaje – v preteklosti sprivatiziran z namenom zadovoljitve političnih apetitov podpornikov nekdanjih županov,« dodajajo v Solidarnosti ob napovedi, da bodo tudi ta predlog podprli.

V Solidarnosti so za reorganizacijo tudi v luči »čiščenja političnih funkcij«.

Nasprotno pa so v ZZD prepričani, da je združitev funkcij direktorja in poveljnika zaradi združevanja tržne in poklicne dejavnosti nesmiselno. Aktualno vodstvo GRC v ukinitvi strokovnega sveta zavoda ne vidi racionalizacije, saj ta svet deluje brezplačno, opozorili pa so tudi, da bi morali spremeniti pogoje za opravljanje te skupne funkcije.