Slovenija

Vlada razrešila dva člana sveta agencije za zdravila

M.J.
22. 4. 2015, 21.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada je na današnji seji izdala odločbo o predčasni razrešitvi Doroteje Novak Gosarič z mesta članice sveta javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ker ni izpolnila njenih pričakovanj v primeru ugotovljenih pomanjkljivosti pri agenciji. Vlada je prav tako predčasno razrešila Petra Pustatičnika, ki pa je iz sveta odstopil sam.

STA

Kot pojasnjujejo v sporočilu po seji vlade, je bila lani opravljena revizija računovodskih izkazov JAZMP, pri čemer je pooblaščeni revizor podal odklonilno mnenje.

Podlaga zanj je bila, da ima JAZMP v bilanci stanja izkazane odložene prihodke iz naslova plačanih, vendar nerešenih vlog iz preteklih let v skupnem znesku dobrih 5,574 milijona evrov. V informacijskem sistemu nerešenih vlog JAZMP, ki je bil vzpostavljen v letu 2014, pa je teh vlog na dan 31. december 2013 za dobrih 1,080 milijona evrov, pojasnjujejo na vladi.

Ob tem dodajajo, da člani sveta JAZMP po izdaji odklonilnega mnenja revizije niso aktivno pristopili k reševanju in odpravi ugotovljenih kršitev, saj do danes te niso bile odpravljene, niti niso bila izkazana nikakršna aktivna ravnanja v smeri reševanja ali popravljalnih ukrepov na področju ustreznega vodenja bilance stanja in odprave zamude pri reševanju vlog uporabnikov storitev javne agencije.

"Svet zavoda je predlog za ponovno revizijo računovodskih izkazov in izračuna plač preteklih let od ustanovitve JAZMP dalje sicer podprl, vendar iz zapisnikov sej sveta zavoda ni razvidno, da bi določili rok za opravo revizije, česar ni predlagala niti članica sveta zavoda Doroteja Novak Gosarič, kar se od nje kot predstavnice ustanovitelja pričakuje," so v sporočilu zapisali v vladi.

Prav tako Gosaričeva ustanovitelju oziroma ministrstvu za zdravje ni podala nobenih podatkov in pojasnil glede reševanja zaostankov in odprave pomanjkljivosti v letu 2014, kar je agencija navedla v polletnem poročilu za leto 2014, so v pojasnilu razrešitve še zapisali v vladi.

Vlada je predčasno razrešila tudi Pustatičnika, ki je konec marca ministrstvu za zdravje posredoval odstopno izjavo.