Slovenija

Starša bosta naredila vse za hudo bolno hčerko

Polona Krušec
6. 3. 2015, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prelaganje odgovornosti in pristojnosti je pri nas že ustaljena praksa, kar je doživela tudi mlada družina iz Vipavske doline. Njihova deklica ima posebno potrebo, zato potrebuje prisotnost skrbnika, ki bo pazil na njeno hitro spreminjajoče se zdravstveno stanje.

Arhiv Svet24 (Fotografija je simbolična)

Janja in Tomi imata hčerko, ki so ji diagnosticirali sladkorno bolezen. Ker je ta nastopila v zelo hudi obliki, deklica potrebuje inzulinsko črpalko. Na družbenem omrežju sta starša razočarana sporočila, da se že predolgo na vso moč trudita, da bi za Eli dobila spremstvo v vrtcu, zdaj v osnovni šoli, a brez uspeha.

Komaj šestletno dekletce je že štiri leta sladkorni bolnik s črpalko. Ravnanje z njo pa pri otroku zahteva stalen nadzor odrasle osebe. Ker spremstvo prinaša strošek, se tisti, ki bi lahko pri tem pomagali, ogibajo pomoči. Župan občine Vipava, ki bi lahko odigrala pomembno vlogo, je v izjavi za javnost povedal, da so že učiteljice usposobljene za delo s takimi otroci in da dodatnega osebja ne bodo zagotavljali. Dodal je, da tudi denarja ni. Starši so bili šokirani. Na družbenih omrežjih je ob njihovi zgodbi sočustvovala širša množica.

Arhiv Svet24

Spremstvo odrasle osebe otroku s posebnimi potrebami predpisuje zakon, ne pove pa, kdo ga financira. Starša sta se zelo zavzela za rešitev, tudi ravnateljica vrtca, ko ga je Eli še obiskovala, in zdaj osnovna šola. Vsi so na različne naslove naslavljali prošnje za pomoč, a niso bile uslišane.

Očka deklice Tomi Lavrenčič nam je povedal, da mora zelo pohvaliti Osnovno šolo Draga Bajca Vipava, njihovo ravnateljico in vse zaposlene, ki so se za deklico zavzeli in zanjo lepo skrbijo. Če bi odpovedalo še to, je dejal očka, bi bilo grozno.

»Pomoč, ki jo hčerka nujno potrebuje, je življenjskega pomena, prisluhnila pa ni niti občina niti drugi pristojni. Kot da bi si podajali odgovornost, so nas pošiljali od ene ustanove do druge,« je povedal Tomi. Pravi, da je včasih že na vratih slišal, da za to nimajo denarja, kar je sramotno, je dodal. Z objavo na družbenem omrežju zakonca nista iskala pozornosti in usmiljenja, temveč sta želela odpreti oči, naleteti na odprta ušesa za premik v pravo smer in podpreti tiste, ki se srečujejo s podobnimi težavami. Skupaj z ženo Janjo želita tem staršem sporočiti, da naj ne obupajo, ampak se borijo. Morda rešitve ne bo za njihove otroke, ampak tiste v naslednjih generacijah. »Obljubim, da bom dal vse od sebe, da se kaj takega ne bi več dogajalo, ne nam ne drugim,« je še dodal očka male Eli in povedal, da smo prav mediji tisti, ki smo končno povzročili premik, saj se stvari, kolikor zdaj kaže, razvijajo v pravo smer.