Svet

Mirovna pogajanja v Južnem Sudanu propadla

STA
6. 3. 2015, 19.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mirovna pogajanja, s katerimi naj bi sprti strani končali 14 mesecev trajajočo vojno v državi, so propadla. Predsedniku države Salvi Kiiru in vodji opozicijskih upornikov Rieku Macharju ni uspelo do roka - četrtka opolnoči - doseči dogovora, današnji dodatni pogovori pa tudi niso prinesli napredka, so danes sporočile etiopske oblasti.

O propadu pogovorov je javnost obvestil etiopski premier Hailemariam Desalegn, ki je bil eden od posrednikov vzhodnoafriških držav v pogovorih, ki so potekali v Adis Abebi. "Posledice so nadaljnje trpljenje ljudi v Južnem Sudanu," je dejal Desalegn in menil, da je neuspeh tako moralno kot politično nesprejemljiv.

Varnostni svet ZN je v torek sprejel resolucijo o predvideni uvedbi sankcij proti predstavnikom obeh sprtih strani, ki poskušajo ogroziti varnost ali posegati v mirovni proces. Omenja tudi možnost embarga na orožje v prihodnosti. Kot rok za dosego mirovnega dogovora je resolucija predvidela četrtek.

Južnosudanska vlada je grožnjo s sankcijami označila kot blokado za mirovni proces.

Cilj pogajanj v Adis Abebi je bil doseči dogovor o delitvi oblasti in oblikovanju vlade, potem ko se je boj za oblast med Kiirom in Macharjem decembra 2013 sprevrgel v nasilje. V konfliktu, ki je sledil, je umrlo več deset tisoč ljudi, skoraj dva milijona jih je moralo zapustiti domove.

Južni Sudan je leta 2011 razglasil neodvisnost od Sudana.