Slovenija

DNK-dokaz: Krovec je kriv

Janja Ambrožič
11. 12. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sledovi krvi odločilni, a Trščinar trdi, da ni kriv. Po njegovem mnenju gre za policijski konstrukt. 27-letni Robert Trščinar iz okolice Novega mesta je prepričan, da gre pri zadnji obtožnici zoper njega za policijski konstrukt, a mu sodnica Mojca Hode ni verjela. Prisodila mu je leto in tri mesece zapora. Bo spet skušal pobegniti?

J. A.

Krovca Roberta Trščinarja iz Vinje vasi je novomeško okrožno sodišče obsodilo, ker je pred dvema letoma vlomil v novomeško podjetje Žlebovi Grič. Zgodilo se je 1. decembra 2012 med 4. in 5. uro v trgovini, ki je le lučaj oddaljena od Policijske uprave Novo mesto. Najprej naj bi preplezal ograjo skladišča, nato s krampom odprl vrata, v stavbi razbil steklo vrat pisarne in vlomil vanjo. Iz pisarne je izginila prenosna kovinska blagajna, v kateri pa je bilo le 200 evrov menjalnega denarja. Policisti, ki so prišli na kraj vloma dobri dve uri za vlomilcem, so zavarovali kar nekaj sledi, tudi krvne madeže, za katere se je izkazalo, da pripadajo prav Trščinarju. 

»Vem, da sem nedolžen, to je navaden policijski konstrukt. Če bi jaz vlomil, bi pobral še profesionalno orodje, ki ga imajo v tej trgovini, kot krovec bi ga potreboval, tam so tudi bakrene kljuke, vredne dva do tri tisoč evrov,« je dejal 27-letni specialni povratnik, ki si je ta naziv prislužil s svojo bogato kriminalno preteklostjo. Zaradi devetih vlomov v kmetijske trgovine je bil pred dobrima dvema letoma na krškem okrožnem sodišču že obsojen na tri leta in deset mesecev zapora.

V zadnjem postopku se je zagovarjal sam, opozoril je, da med dokaznim materialom manjkajo ključne fotografije, čeprav je kriminalist, ki je opravil ogled kraja dogodka, pojasnil, da sta s kolegom v analizo oddala vse sledove, ki jih je pustil, pri fotografiji, ki jo je Trščinar pogrešal, pa je očitno prišlo do izgube izseka.

Trščinar je sicer v omenjeno podjetje redno prihajal po material, trdil je, da so njegovi krvavi madeži tam ostali kot posledica krivljenja pločevine dan pred vlomom, ker se je pri delu poškodoval. Da je bil tisti dan res tam, je dokazoval z računom za 200 evrov. Zaposleni v trgovini je trdil, da se ne spomni, da bi ga videl, a sodnica Mojca Hode je ob izreku sodbe poudarila, da njena odločitev ne temelji na dejstvu, ali je bil tam ali ne. »Sledovi krvi vas postavljajo na kraj dogodka, DNK na okvirju vrat in na tovornjaku ne laže,« je rekla.

Trščinar si je, kot omenjeno, na račun devetih vlomov v trgovine, ki so se dogajali med septembrom in novembrom 2012, že prislužil tri leta in deset mesecev zapora. Med prestajanjem kazni v ljubljanskih zaporih je sicer 26. decembra lani pobegnil, prijeli so ga konec marca letos v Brestanici.