Zdravje

Bes v vrtcu na Vrhniki

Žiga Kariž
11. 12. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Starši otrok v vrtcu Vrhnika so jezni. Ko je eden izmed otrok zbolel za ošpicami, so vodilni o tem obvestili le starše enote, ki jo je otrok obiskoval, ne pa tudi bližnjih štirih enot, čeprav se otroci redno družijo in srečujejo. Gre za nepotrebno razburjene starše ali neodgovorno ravnanje vrtca?

Arhiv Svet24

Vrtec Vrhnika ima pet enot, katerih otroci se, čeprav so med seboj oddaljene več sto metrov, redno obiskujejo in srečujejo. Ko so v ponedeljek v enoti Komarček potrdili, da je bil pri triletnem varovancu potrjen virus ošpic, so po besedah Elizabete Žust, odgovorne za prehrano in zdravstveno-higienski režim (ZHR) v vrtcu, v skladu z navodili, ki jim jih je posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), o tem z obvestilom na razglasni tabli obvestili tudi starše omenjene enote. Starši v ostalih enotah so novico o potrjeni okužbi izvedeli šele pozneje iz medsebojnih pogovorov.

Eden od staršev je poklical tudi v naše uredništvo in izrazil svoje ogorčenje. »Otroci vseh enot se redno srečujejo. Nekateri izmed njih imajo mlajše bratce in sestrice, ki še niso bili cepljeni, nekateri od otrok so necepljeni, ker imajo alergije na cepiva, ne smemo pa pozabiti tudi na mame otrok, ki so ponovno noseče. Vse to so tvegane skupine, na katere očitno ni nihče pomislil. In nas ni nihče obvestil, eden od staršev je izvedel od mamice, katere hčerka je zbolela, in potem je zaokrožilo. So pa potem sicer obvestili vzgojiteljice tiste enote,« nam je potek obveščanja opisal starš.

»Če smo obveščeni o vseh ostalih boleznih, bi pričakoval, da nas bodo obvestili tudi o tej. Saj ne želimo delati panike, a vsekakor se nam zdi to pomembna informacija, ki vpliva na to, kako si družna organizira življenje,« nam je še povedal.

Starši naj bi se prek sveta staršev obrnili tudi na ravnateljico vrtca, ki pa jih je poskušala pomiriti z besedami, da prihaja do nepotrebne panike in da so tudi v preteklosti že preboleli kakšne ošpice, mumps ali davico, pa se ni nihče tako razburjal. Tako o pojavu ošpic v vrtcu niso obvestili niti vzgojiteljic v ostalih enotah, pri čemer v oči bode dejstvo, da je ena izmed njih noseča.  

Je vodstvo ravnalo pravilno? Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!