Zdravje

Dramatičen porast števila okuženih s hivom

STA/M.J.
1. 12. 2014, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Število okuženih z virusom hiv v Rusiji po navedbah lokalnih zdravstvenih oblasti alarmantno narašča. Trenutno vsak dan zabeležijo več kot 200 novih primerov okužbe. Do konca leta 2015 naj bi po ocenah strokovnjakov Rusija dosegla milijon registriranih okužb, so ob današnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu sporočil v Moskvi.

STA

Trenutno je v Rusiji zabeleženih 860.000 potrjenih primerov okužbe s hivom. Letno naj bi to število po predvidevanjih medicinske stroke še naprej naraščalo za približno deset odstotkov, poroča nemška tiskovna agencije dpa. Dejansko število okuženih naj bi bilo sicer še veliko višje.

Pri novih okužbah so najbolj ranljiva skupina trenutno ženske v starosti od 25 do 35 let, saj v tej kategoriji zabeležijo 100 novih okužb na dan, je danes povedal vodja ruskega zveznega centra za boj proti aidsu Vadim Pokrovski. Pri rizični skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, so letos zabeležili porast števila okužb v višini le nekje odstotka.

Problem za boj proti aidsu v Rusiji predstavlja predvsem pomanjkanje ustreznih zdravil za zdravljenje okuženih, je zatrdil Pokrovski. Trenutno naj bi samo 175.000 okuženih imelo dostop do zdravil. Po navedbah Pokrovskija bi morali to število nujno vsaj podvojiti, da bi preprečili najhujšo krizo.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred kratkim opozorila na resno stanje v Rusiji. Leta 2013 so v evropskih državah, vključno z Rusijo, zabeležili 136.235 novih okužb s hivom, od tega so jih v Rusiji našteli skoraj 80.000.