Zdravje

Pljučnica v šolah – mini epidemija še traja

Marija Šelek
1. 12. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

50 do 70 primerov atipične pljučnice so v zadnjih dveh mesecih diagnosticirali pri otrocih na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor, od tega so jih hospitalizirali 30.

Arhiv Svet24

Na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor sicer trenutnih razmer ne ocenjujejo kot nenavadnih za to obdobje v primerjavi s prejšnjimi leti, priznavajo pa, da se pri velikem številu otrok pojavlja atipična pljučnica. Zanjo ni cepiva, zdravijo jo z antibiotiki, zahteva pa precej dolgotrajno okrevanje. Prizadene otroke nad petim letom starosti, medtem ko za najmlajše oziroma dojenčke skorajda ni nevarnosti – večinoma za njo sploh ne zbolijo ali pa so simptomi zelo rahli. »V zadnjih dveh mesecih smo imeli 50 primerov atipične pljučnice in lahko bi rekli, da gre za mini epidemijo, ki kar traja. Domnevamo lahko, da je rahlo neobičajno stanje povezano s trenutnimi vremenskimi razmerami, sicer pa vsako leto prevladuje neki virus. Večino otrok obravnavamo ambulantno, nekaj pa jih je tudi hospitaliziranih, saj potrebujejo dodatek kisika, vendar niso smrtno ogroženi. Je pa epidemiološko velik problem v tem času, da ogromno otrok kašlja,« je povedal dr. Vojko Berce, pediater pulmolog in namestnik predstojnice Klinike za pediatrijo UKC Maribor.

»Virusna obolenja dihal pri dojenčkih in malčkih po številu ne presegajo lanskih številk.«

Več primerov atipičnih pljučnic, tako virusnih kot tistih, povzročenih z Mycoplasmo pneumoniae, pri šolarjih v ambulanti Zdravstvenega doma Ljubljana Center opaža tudi pediatrinja Jona Rakuš. »Virusna obolenja dihal pri dojenčkih in malčkih po številu ne presegajo lanskih številk. Glede povzročiteljev okužb pri dojenčkih in malčkih tudi ni nič nepričakovanega. V ospredju je trenutno RSV (respiratorni sincicijski) virus, prisotni pa so tudi drugi prehladni virusi, ki jih pričakujemo v tem obdobju,« pravi Rakuševa, ki bi rada še posebej opozorila na preventivno delovanje, s katerim lahko preprečimo marsikateri težek potek bolezni. »Ob vsakodnevnem delu opozarjamo starše dojenčkov, naj jih ne vozijo v nakupovalna središča in zaprte prostore z veliko ljudmi. Pozivamo jih tudi, naj, če imajo doma novorojenčka ali majhnega dojenčka, starejše sorojence zadržijo doma in jih ne vodijo v vrtec, saj s tem preprečujemo morebitne težje okužbe najmlajših. Prav tako je zelo pomembna higiena rok in kašlja