Zdravje

V Sloveniji izbruhnile ošpice in čustva

Žiga Kariž
29. 11. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izbruh ošpic, ki ga je potrdil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je prilil olje na ogenj v nesoglasjih med tistimi, ki cepljenjem nasprotujejo, in uradnimi institucijami, ki zagovarjajo obvezno cepljenje in poudarjajo dobrobiti visoke precepljenosti.

Shutterstock

Enajst trenutno obolelih obe strani jemljeta kot dokaz za pravilnost svojega razmišljanja. Kdo ima prav?

Na mednarodni razstavi psov 8. in 9. novembra v Šempetru pri Novi Gorici je bilo 700 lastnikov psov, 70 sodelavcev in 400 obiskovalcev z vstopnicami. Med udeleženci iz kar 27 različnih držav je bil očitno tudi nekdo z virusom ošpic, s katerim je okužil tudi preostale obiskovalce. Kot predvidevajo v NIJZ, je virus prišel iz tujine; v javnosti se pojavljajo špekulacije, da naj bi prišel iz Italije, drugi menijo, da je prišel iz BiH, kjer so v zadnjih mesecih opazili močan porast števila obolelih z ošpicami.

NIJZ je bil za zdaj obveščen o enajstih bolnikih, pri katerih je bil postavljen sum na to bolezen. Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrjene. A sama bolezen in težave, ki jih prinaša, so skorajda že pozabljene, saj je v ospredje zopet stopil boj za in proti obveznemu cepljenju. Slovenija je namreč še ena redkih evropskih držav, v katerih je cepljenje otrok obvezno, čeprav je vedno več staršev, ki menijo, da so cepiva veliko bolj škodljiva kot bolezni, proti katerim naj bi ščitila.

Tako nasprotniki cepljenja, v želji po tem, da bi njihovi otroci razvili naravno imunost, te celo namenoma izpostavljajo okužbi z ošpicami, da bi jo preboleli in tako sami razvili protitelesa. Več pa si preberite v današnji izdaji časopisa Svet24.