Slovenija

SDS proti Novi Sloveniji

Črt Kaker
29. 11. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dan pred kongresom Nove Slovenije, na katerem se nakazuje dokončna osamosvojitev Nove Slovenije od stranke SDS, je Lojze Peterle javno obračunal z Janezom Janšo, ki v zadnjih dneh z vsemi topovi udriha po Novi Sloveniji.

Mediaspeed

"Milan Kučan me je povabil na okroglo mizo, Janša mi napoveduje vojno,« je ob tem cinično pripomnil Peterle, ki je prepričan, da takšna diskreditacija meri predvsem na stranko NSi, ki jo danes čaka volilni kongres. »Lahko delam le po dogovoru in ne po navodilih. Ta kampanja je bila dobro skonstruirana," je bil oster Peterle.

Prvi predsednik slovenske vlade in evropski poslanec Lojze Peterle se je pred časom udeležil okrogle mize o prihodnosti Evrope, ki jo je organiziral Forum 21. Pri tem se je srečal in rokoval z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom, kar je na desnici sprožilo ostre odzive. Še posebej napadalni do Peterleta so bili v stranki SDS z Janezom Janšo na čelu.

Peterle se je po nekaj dneh medijskega molka odločil javno spregovoriti o svoji udeležbi na okrogli mizi Foruma 21. Peterle je zbranim novinarjem na sedežu Nove Slovenije dejal, da si ni mislil, da bo njegova udeležba na nekem pogovoru o prihodnosti Evrope sprožila toliko in takšne odmeve. Kot je dejal, ni nikoli odklonil povabila na pogovor, na katerem bi govorili o prihodnosti Evrope, zato se je tudi udeležil okrogle mize Foruma 21.

Janša mu ob vsem tem ni ostal dolžan, oglasil se je prek twitterja in zapisal: »Lojze, Lojze. Sita vrana lačni ne verjame. Ve, da je ravno zato sita. Včasih pa mora javno h gospodarju po drobtine.« Ni kaj, dogajanje na desnici je resnično pred vreliščem, danes pa se bo pokazalo, v kakšni smeri bo zaplula NSi. Ali bo to smer samostojnosti ali smer odvisnosti od Janeza Janše, bodo odločali delegati.