Zdravje

Pozor! Elektronske cigarete desetkrat bolj kancerogene od običajnih

STA/J.P.
27. 11. 2014, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Elektronske cigarete, ki v javnosti veljajo za bolj zdrave od običajnih, vsebujejo 10-krat več rakotvornih snovi kot tobak, so danes sporočili japonski znanstveniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupina znanstvenikov, ki jim je študijo naročilo japonsko ministrstvo za zdravje, je preučevala snovi v pari iz elektronskih cigaret.

Arhiv Svet24

Elektronske cigarete, ki so vse bolj priljubljene zlasti med mladimi, delujejo tako, da segrejejo tekočino, ki pogosto vsebuje nikotin, pri čemer nastaja para, ki jo uporabniki vdihavajo. Dim pri tem ne nastaja.

Količina formaldehida v pari elektronskih cigaret je desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret.

Znanstveniki so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal. Kot poroča japonska televizija TBS, je količina formaldehida v pari elektronskih cigaret desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret.

Da elektronske cigarete niso tako neškodljive, kot se je sprva zdelo, že nekaj časa opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta je avgusta pozvala države, naj prepovedo prodajo elektronskih cigaret mladoletnim in posvarila, da so nevarne za mlade in še nerojene otroke. WHO tudi priporoča prepoved kajenja elektronskih cigaret v zaprtih prostorih, še navaja AFP.