Zdravje

189 milijard evrov skrite škode zaradi industrijskega onesnaženja zraka

STA
25. 11. 2014, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Onesnaženje zraka s strani velikih industrijskih obratov je evropsko družbo v letu 2012 stalo najmanj 59 milijard evrov, morda pa celo vse do 189 milijard evrov, kaže raziskava Evropske agencije za okolje (EEA). Polovico vseh stroškov je ob tem povzročil le en odstotek industrijskih obratov, opozarja poročilo. V Sloveniji je največji onesnaževalec Termoelektrarna Šoštanj.

Tropical Rainforrest

Onesnaženje zraka in izpusti toplogrednih plinov iz industrijskih obratov so Evropo v letu 2012 stali med 59 in 189 milijard evrov, kaže poročilo. Zgornja meja ocene je enaka kar celotnemu bruto domačemu proizvodu (BDP) Finske.

V obdobju od 2008 do 2012 je ocenjen povzročeni strošek od 329 milijard do 1053 milijard evrov.

Poročilo je med posledicami onesnaženja zraka upoštevalo različne učinke, od zgodnjih smrti, stroškov zdravljenja različnih bolezni, izgubljenih delovnih dni, težav z zdravjem, poškodb na zgradbah do nižje kmetijske proizvodnje.

Poročilo tudi izpostavlja najbolj škodljive obrate v Evropi in stroške, ki jih ti povzročijo v vsaki državi. Med 30 najbolj škodljivimi obrati je 26 elektrarn, ki jih večinoma poganjata premog ali lignit, največ pa se jih nahaja v Nemčiji in vzhodni Evropi.

"Medtem ko imamo vsi koristi od industrije in ustvarjene elektrike, analiza kaže, da tehnologije, ki jih uporabljajo ti obrati, ustvarjajo skrite stroške za naše zdravje in okolje. Industrija je pri tem le del slike - pomembno se je zavedati, da tudi drugi sektorji, še posebej promet in kmetijstvo, prav tako prispevajo k slabi kakovosti zraka," je ugotovitve komentiral izvršni direktor EEA Hans Bruyninckx.

Agencija je v svojem poročilu preučila delovanje 14.325 obratov v obdobju od 2008 do 2012. Pri tem je ugotovila, da je 50 odstotkov škode povzročilo le 147 obratov. Tri četrtine vse škode je povzročilo delovanje 568 obratov, kar je štiri odstotke vseh vključenih.

Od 30 najbolj škodljivih obratov jih je osem lociranih v Nemčiji, šest na Poljskem, štirje v Romuniji, po trije v Bolgariji in v Veliki Britaniji, dva v Grčiji, po enega pa imajo Češka, Estonija, Italija in Slovaška. Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da ti podatki ne upoštevajo učinkovitosti - v nekaterih primerih so lahko večji obrati bolj učinkoviti od manjših, čeprav absolutno gledano proizvajajo več izpustov.