Zdravje

Z ebolo okuženi italijanski zdravnik v rimski bolnišnici

STA / T.C.
25. 11. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Italijanski zdravnik, ki se je v Sierri Leone okužil z virusom ebole, je danes prispel na zdravljenje na infekcijsko kliniko v Rimu, kjer so ga začeli zdraviti s posebnim, še ne odobrenim poskusnim zdravilom. Zdravilo je izjemoma odobrila italijanska agencija za zdravila, skupaj z ministrstvom za zdravje, so pa ga uporabili že pri zdravljenju ebole v ZDA in drugod v Evropi.

Reuters

Zdravnik je v Sierri Leone deloval za nevladno organizacijo Emergency.

Glede zdravstvenega stanja obolelega je šef infekcijske klinike Spallanzani Emanuele Nicastri dejal, da je buden, priseben in se lahko sam giblje, a ima vročino in tresavico. 50-letni zdravnik, ki naj bi bil doma s Sicilije, je na vojaško letališče v Rimu prispel v posebej zapečatenem prostoru znotraj letala, nato pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali na inštitut Lazzaro Spallanzani, specializirano kliniko za zdravljenje nalezljivih bolezni.

Ime naj bi mu bilo ime Fabrizio, še pred prihodom v Rim pa je po telefonu govoril s svojimi hčerkami. Dejal naj bi jim, da je dobro, da se ne boji in da je prepričan, da se bo izvlekel, je za časopis Corriere della Sera povedala njegova soproga.

Reuters

V Sierro Leone, eno z ebolo najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike, se je podal 18. oktobra, v petek pa naj bi se po prvotnih načrtih vrnil domov, a se je vmes okužil. Na misiji je sodeloval s še 25 drugimi Italijani - zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi člani podpornega osebja. Živeli so v treh manjših hišah in si delili skupne prostore.

Italijanska zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzin je že v ponedeljek zagotovila, da so naredili vse, da se virus iz infekcijske klinike v Rimu ne bi razširil. Pacient je na posebnem izoliranem oddelku, kjer ga zdravijo specialisti, ne bo imel nobenih stikov z zdravniki ali medicinskimi sestrami, še posebej pa ne s splošno populacijo. Opozorila je še, da so razmere v Sierri Leone alarmantne, saj se ebola širi z okoli 100 novimi primeri na dan. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v državi trenutno z ebolo okuženih več kot 5.000 ljudi, a bi lahko bila ta številka veliko večja. Za ebolo je v najnovejšem izbruhu na zahodu Afrike umrlo že več kot 5.400 ljudi, okuženih pa jih je več kot 15.000.