Črna kronika

Vandali oskrunili Pot spominov in tovarištva

T.R.
25. 11. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sprehajalci na Poti spominov in tovarištva (PST) so ogorčeni. Le kako ne bi bili, saj pogled na lično urejene sprehajalne poti kvarijo poškodovana drevesa v Šiški, Mostah in na Viču.

Arhiv Svet24

Neznani zlikovci so se nad njih spravili že pred enim tednom, ponovno pa so drevesa za svojo tarčo izbrali pretekli konec tedna in pri tem izruvali sadike, odstranili lubje in polomili vejevje.  Na policiji so nam pojasnili, da bodo možje v modrem dogodke obravnavali kot kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, za kar je zagrožena kazen zapora do dveh let, če bodo podani predlogi oškodovancev.

Kazenski zakonik namreč predvideva, da se omenjeno kaznivo dejanje preganja na predlog oškodovanca, v nasprotnem primeru bodo policisti dogodke obravnavali kot prekršek.

»A je to res potrebno? Res smo žalostni, ko se zgodijo takšne stvari.« Zoran Janković

Nad vandalizmom niso ogorčeni le sprehajalci, ampak tudi župan ljubljanske mestne občine. Svoje razočaranje je javno objavil na facebooku: »A je to res potrebno? Res smo žalostni, ko se zgodijo takšne stvari.« Iz Mestne občine Ljubljane so sporočili, da so na delu PST od Koseškega bajerja proti Brdnikovi neznanci namerno poškodovali mlada drevesa. Podoben vandalizem se je zgodil tudi med blokoma Plešičeva 47–49 in Ulici bratov Babnik 26 ter v novem drevoredu rdečecvetnih divjih kostanjev pri Žalah.

Drevesa v mestu so izjemno dragocena, saj proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo ozračje ter posledično povečujejo kakovost bivanja, zato meščane prosimo, naj jih varujejo in jih ne uničujejo ali poškodujejo.