Slovenija

Novi lastnik Aerodroma Ljubljana zmagal tudi v Grčiji

STA / T.C.
25. 11. 2014, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemški upravljavec letališč Fraport je skupaj z grškim partnerjem dobil privatizacijsko bitko za 14 grških regionalnih letališč. Skupna cena za upravljavskih koncesij znaša 1,234 milijarde evrov.

Fraport.de

Nemški Fraport, med drugim tudi novi lastnik Aerodroma Ljubljana, ima sicer večinski delež v konzorciju z grškim partnerjem, skupino Kopeluzos. Gre za eno največjih investicij v Grčiji od izbruha krize pred več kot petimi leti, za letališča sta se potegovala še dva koncerna iz ZDA in Grčije. Po navedbah Fraporta je 14 letališč lani skupaj naštelo 19,1 milijona potnikov. V Grčiji turizem cveti, v prihodnjih letih pa država računa na nov rekord z več kot 22 milijoni turistov.

Med drugim bo nemški koncern prevzel upravljanje letališč na grških otokih Santorini, Rodos, Krf in Kos, pa tudi letališče na zahodu Krete. Prav tako je dobil koncesijo za upravljanje letališča v drugem največjem grškem mestu Solun. S to privatizacijo ne bodo ovrednotena le letališča, tudi turistični produkt Grčije bo okrepljen, so prepričani v koncernu. Fraport naj bi z grškimi letališči v letu 2016 povečal svoj promet za več kot 180 milijonov evrov.