Slovenija

Infekcijska poka po šivih, oboleli še prihajajo

Marija Šelek
11. 12. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V urgentni ambulanti ljubljanske infekcijske klinike so v ponedeljek pregledali 55 otrok in 47 odraslih. Tudi na pediatrični kliniki so vse postelje polne, trenutno stanje pa je precej hujše kot v istem obdobju lani. Od 135 otrok na pediatrični kliniki jih ima 45 okužbo dihal. V naslednjih tednih pričakujejo še več obolelih otrok.

Twitter (simbolna fotografija)

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se v tem času spopadajo z velikim številom bolnikov, še posebej se je povečalo število obolelih otrok. V tem času je povečanje števila bolnikov z okužbami dihal sicer običajno, vendar se v nasprotju z minulimi leti niti splošne okužbe, ki se z začetkom decembra običajno prenehajo, letos še niso končale. Tako je infekcijska klinika zapolnjena pravzaprav do zadnje postelje. »Oddelki za odrasle so neprestano čezmerno zasedeni in zgodi se, da morajo posamezni bolniki noč preležati tudi na hodniku, kar je seveda nesprejemljivo, je težko in potencialno precej nevarno – tako za bolnike kot zdravstvene delavce. Tudi oddelek za otroke je ta trenutek izjemno zaseden,« je povedal prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 

Življenjsko ogroženih ta trenutek ni, vendar je lahko vsaka manjša okužba dihal za starejšega človeka hitro usodna. Poleg pljučnice in bronhiolitisa so se pojavili tudi prvi primeri gripe – vsa ta obolenja pa so posledica življenjskega sloga v hladnejših mesecih, ko se veliko časa zadržujemo v zaprtih prostorih. Da bi se obolenjem izognili, je treba ravnati pametno: ne hodite v prostore z veliko ljudmi (nakupovalni centri, kino …) ter poskrbite za strogo, redno higieno rok in kašlja (kašljamo v rokav ali robček). Če se že prehladite, ostanite doma in ne širite okužbe, pri gripi pa velja opozoriti tudi na to, da obstaja možnost cepljenja. »Precepljenost glede gripe je pri nas zelo slaba – tako med zdravstvenim osebjem kot v splošni populaciji po številu cepljenih odstopamo od evropskega povprečja,« je še povedal Strle.

Da se v tem času z velikim povečanjem števila otroških bolnikov z akutnimi okužbami dihal soočajo tudi na pediatrični kliniki, je potrdila namestnica strokovnega direktorja pediatrične klinike, doc. dr. Anamarija Meglič: »Pravzaprav imamo povečan sprejem na vseh oddelkih naše klinike, saj je dejansko število obolelih otrok preveliko zgolj za pulmološki oddelek. Gre predvsem za majhne otroke – nekajmesečne dojenčke, ki zbolevajo za akutnim bronhiolitisom. Okužba je lahko zanje zelo ogrožujoča, še posebno nevarna pa je za novorojenčke, prezgodaj rojene in vse kronično bolne otroke ter otroke s hudimi boleznimi, kot je rak.

Pozivamo starše, naj dojenčkov ne vodijo v nakupovalna središča oziroma na kraje, kjer se zbira veliko ljudi; pozivamo jih k higieni rok in kašlja ter naj začasno izpišejo starejše sorojence iz vrtca, če je v družini dojenček – če le imajo starši to možnost. V vrtec naj gredo le zdravi otroci.« Na tak način bi število obolelih otrok močno zmanjšali, vendar je realna slika povsem drugačna, saj si večina staršev ne more privoščiti več kot teden dni bolniške odsotnosti z dela, zato so otroci v vrtcih pogosto le napol zdravi. 

Starši naj bodo pri obolelih otrocih pozorni na naslednje znake: zaspanost, odklanjanje hrane in pijače, bledikavost, pogost izcedek iz nosu, kašelj pa bolj redek, hitro dihanje (ne sme biti več kot 30–40 vdihov na minuto).