Slovenija

Hrvaški bodybuilder kupil dvomilijonsko terjatev Zvona

STA/G.G.
26. 11. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Stečajni upraviteljici propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva Vidi Gaberc je v torek na dražbi uspelo prodati skoraj dva milijona evrov visoko terjatev do mariborske družbe I.J. Storitve, ki je pred leti prišla do večinskega deleža Luke Zadar. Kot je razvidno iz dokumenta na Ajpesu, je za terjatev iztržila 133.000 evrov.

Omenjena vsota je tudi izklicna cena, saj je na dražbi sodeloval le en dražitelj, in sicer Blaženko Mrkić, ki prihaja iz Zadra, glede na spletne vire pa je znani hrvaški bodybuilder. Ta mora v treh dneh po koncu dražbe skleniti prodajno pogodbo ter plačati kupnino, še pred tem pa mora posel odobriti tudi sodišče.

Prevzem hrvaškega pristanišča sta prav preko podjetja I.J. Storitve skupaj s slovenskimi bankami omogočila holdinga Zvon Ena in Zvon Dva. "Slamnato" podjetje, katerega lastnica je bila vsaj na papirju upokojena nekdanja vidna finančnica mariborskega cerkvenega gospodarstva Roza Mlakar Kukovič, je leta 2007 naenkrat kupilo 53-odstotni delež v hrvaški družbi Luka Zadar, ki upravlja istoimensko pristanišče in je bilo do takrat v lasti zadrskih menedžerjev.

Kot je pred časom pisal časnik Večer, je podjetje kapital za nakup dobilo predvsem od Zvona Ena, ki jim je posodil 18,6 milijona evrov. Ta naj bi denar dobil od NLB, v upravi katere je takrat sedel tudi Alojz Jamnik, brat ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika. Dodaten denar naj bi prispevala še Pivovarna Union in Radenska. Po neuradnih informacijah Večera naj bi takrat cena za Luko Zadar dosegla več kot 15 milijonov evrov, to pa je bilo nekajkrat več od dejanske vrednosti pristanišča.

Po zlomu mariborskega cerkvenega gospodarstva je večinski delež luke preko podjetja Diluculo presenetljivo prevzel lastnik mariborskega taksi podjetja Danijel Robnik in letos s strani hrvaške vlade že prejel podaljšanje koncesije za opravljanje pristaniške dejavnosti do leta 2039. Na vprašanja, od kod mu skoraj 1,3 milijona evrov za prevzem, je zatrjeval, da gre za denar, ki ga je pošteno zaslužil v dvajsetih letih dela.

Kljub temu omenjene posle preiskujeta tako hrvaška kot slovenska policija. Sredi oktobra so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja upnikov opravili hišne preiskave pri dveh ljudeh, tudi pri Robniku, najverjetneje prav v povezavi s sumljivim prevzemom zadrskega pristanišča. Robnik je bil ob tem v torek deležen strelskega napada, v zvezi s katerim policija storilca še išče, zato za zdaj ni jasno, ali je napad povezan z omenjenimi posli.