Svet

ZDA v vzhodno Evropo napotujejo tanke

RT/B.K.
26. 11. 2014, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriška oklepna vozila, poslana na Poljsko in v baltske države za vojaško urjenje vojakov držav članic NATO pakta, bodo ostala na evropskem ozemlju. Združene države Amerike bodo sicer število vojaške opreme v Evropi še povečale.

Reuters
Ameriški tanki Abrams, na urjenju na Poljskem.

Ameriško obrambno ministrstvo namerava povečati število svojih oklepnih vozil na ozemlju držav članic Nata v vzhodni Evropi. Naslednje leto se bo število tankov M1 Abrams in M2A3 Bradley povzpelo na 150 vozil.

»Vojaki bodo prihajali na urjenje in se vrnili domov. Oprema bo ostal zadaj,« je dejal novoimenovani vodja ameriških vojaških sil v Evropi, generalpodpolkovnik Ben Hodges.

Reuters
Ameriški tanki Bradley IFV na Poljskem.

Po pridružitvi krimskega polotoka Rusiji, države članice Nata pravijo, da se ne počutijo več varne.

ZDA bodo sicer še to jesen v Latvijo in na Poljsko spravile 50 tankov Abrams in Bradley IFV.

100 bojnih vozil pa bodo ZDA prepeljale v Evropo naslednje leto in sicer primarno v nemške vojaške baze.

Dejstvo, da 28-članski vojaški blok zveze Nato napotuje svoje vojaške sile in aktivnosti bližje ruski meji je že zmotilo Rusijo. »Zagotovili bomo ustrezen odgovor na Natovo širitev proti ruskim mejam,« je na nujnem srečanju varnostnega sveta dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Reuters

»Ne glede na to, kaj nam govorijo naši zahodni kolegi, lahko vidimo kaj se dogaja. Kot kaže, Nato očitno veča prisotnost svojih vojaških sil v vzhodni Evropi, vključno s Črnim morjem in območji Baltskega morja. Njihove operativne in bojne dejavnosti pridobivajo v obsegu,« je še dejal Putin.