Slovenija

V Mariboru bo župan eden od prejšnjih dveh, mestni svetniki pa večinoma novi obrazi

STA/J.P.
6. 10. 2014, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Mariboru se bosta za župansko mesto v drugem krogu volitev borila sedanji in nekdanji župan Andrej Fištravec in Franc Kangler, kar pomeni, da bo na županskem stolčku zagotovo že znan obraz. Po drugi strani pa bodo v mestnem svetu večinoma nova imena. Daleč največ mestnih svetnikov bo imela Lista župana Andreja Fištravca, sledi ji SMC.

STA

Fištravec, ki vnovič kandidira s podpisi volivcev, je v nedeljskem prvem krogu županskih volitev zbral 40,8 odstotka glasov, kandidat Županove liste Kangler pa 17,7 odstotka. V drugem krogu 19. oktobra bo tako potekal dvoboj sociologa Fištravca, ki so ga protesti konec leta 2012 prinesli na položaj, proti nekdanjemu poslancu Kanglerju, ki je bil po protestih prisiljen odstopiti z županskega položaja.

SD je z izgubo enega pristala na treh svetniških položajih. LPR je prav tako izgubila eno mesto in pristala na dveh. Svetniška skupina DeSUS se je s šestih zmanjšala na dva člana. Gasilci Maribora bodo po novem imeli dva mestnega svetnika. Po enega mestnega svetnika bosta še vedno imeli NSi in SMS - Zeleni, po novem pa tudi Združena levica ter Lista kolesarjev in pešcev.

Največje razočaranje je bilo čutiti v volilnem štabu SMC, katere županski kandidat Anton Kranjc je z 11 odstotki glasov pristal na tretjem mestu. Razočaranja ni skrival tudi četrtouvrščeni TomažKancler (SDS) z osmimi odstotki glasov.

"Ta dva, ki gresta v drugi krog, sta tista dva, ki razdvajata v Mariboru. Jaz sem pa ponujal roko Mariborčanom in to je tisto, kar me žalosti," je dejal. "Očitno ni čas za realnost," je dodal predsednik mestnega odbora SDS Gregor Pivec.

Kandidat SD Metod Dolinšek na petem mestu je izpostavil nizko, 37-odstotno volilno udeležbo. "V Mariboru imamo vsi veliko za povedat, kako v mestu stvari ne delujejo. Ko je treba iti na volitve in podpreti neko alternativo, pa se to ne zgodi," je dejal.

Na šestem mestu med skupno 17 županskimi kandidati je pristal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR), za njim pa so se uvrstili kandidati Združene levice Peter Rižnar, ZaAB Dragan Bosnić ter NSi Bernard Memon.

Za Rižnarja uvrstitev Fištravca in Kanglerja v drugi krog ni presenečenje, saj sta bila po njegovem prepričanju bolj medijsko izpostavljena. Po mnenju Memona pa dejstvo, da so Mariborčani dali Kanglerju novo priložnost, pomeni "nezaupnico sodstvu".

V mariborskem mestnem svetu so se močno pomešale barve. Kar 17 od skupno 45 sedežev bodo zasedli kandidati Liste župana Andreja Fištravca, kar je daleč najboljši rezultat kakšne liste na mariborskih lokalnih volitvah. Toliko novih mestnih svetnikov, ki zaenkrat še nimajo političnih izkušenj, "pomeni za Maribor novo prihodnost in drugačen pristop", je ocenil novopečeni mestni svetnik Sašo Papp.

Novinci med svetniki bodo tudi kandidati SMC, ki ji pripada šest sedežev. Po ocenah predsednika lokalnega odbora SMC Andreja Špenge bi dobili še več mestnih svetnikov, če ne bi tik pred volitvami izbruhnila afera z izstopi in županskim kandidatom Kranjcem. Kranjc je vodil listo kandidatov SMC za mestni svet, zaradi njegovega izstopa iz stranke pa ni jasno, ali bo mestni svetnik.

SDS je dobila pet svetniških mest, kar je tri manj kot na volitvah leta 2010. Županova lista, ki je imela doslej sedem mestnih svetnikov, jih bo odslej imela le štiri. "Nerealno bi bilo pričakovati rezultat pred štirimi leti, saj smo bili takrat skupaj z SLS," je povedal mestni svetnik Milan Mikl.