Slovenija

Popoviču zmaga v prvem krogu, ne pa tudi večina v občinskem svetu

STA/J.P.
6. 10. 2014, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po delni neuradnih izidih je v Mestni občini Koper Boris Popovič (Koper je naš) prejel okoli 52 odstotkov glasov in s tem že četrtič zapored dobil županske volitve. Na drugem mestu je Aleš Bržan (SMC) s 24 odstotki glasov. Za razliko od prejšnji volitev pa Popovičeva stranka ni dobila absolutne večine v občinskem svetu.

Facebook

Tako bo imel Popovič tokrat precej več dela v 33-članskem občinskem svetu. V njem je doslej sedelo 19 svetnikov iz stranke Koper je naš, opozicija pa je pogosto očitala, da občinski svet deluje kot glasovalni stroj. Po novem bo imel Koper je naš, ki je dosegel 34,5 odstotka glasov, 13 svetniških mandatov, njegova sestrska lista Slovenija za vedno pa dva.

SMC na drugem mestu je prejela 18,2 odstotka glasov in bo tako zastopana s šestimi svetniki. V občinski svet so se uvrstili še predstavniki ZL (trije mandati) ter po enega DeSUS, Oljka, SDS ter liste Polka Bošković Na tvoji strani, Lista za razvoj podeželja in Janko Sever - za podeželje.

Popovič je že po objavi vzporednih volitev povedal, da je zmago pričakoval, zaradi po njegovem mnenju "nizke kampanje" in velikega števila kandidatov pa zmaga v prvem krogu ni bila enostavna. Verjame, da bo obsodilna sodba proti njemu v zadevi Serming na višjem sodišču padla in da bo nemoteno opravljal svoje delo.

Po novem bo imel Koper je naš, ki je dosegel 34,5 odstotka glasov, 13 svetniških mandatov, njegova sestrska lista Slovenija za vedno pa dva.

Aleš Bržan (SMC), ki se je za mnoge presenetljivo zavihtel na drugo mesto za Popovičem, je za STA priznal, da se je na volitve podal brez pričakovanj in bi bil zato z vsakim rezultatom zadovoljen. "Mi nismo tekmovali na teh volitvah, mi smo se pokazali, zdaj se bomo še izkazali," je poudaril.

Boj za županski stolček je v Kopru zaznamovala ostra kampanja z veliko nizkimi udarci, čemur pa se je Bržan v veliki meri izognil. Kot je pojasnil, so se pokazali v pozitivni luči. "Ponujamo pač neko politiko, ki je dejansko pozitivna in pozitivno naravnana. V tej smeri bomo tudi delali naprej," je napovedal.

Bržan je vesel tudi tega, da se je v občinskem svetu, kjer je stranka župana Popoviča doslej imela dvotretjinsko večino, "razmerje moči razporedilo smiselno". Opozoril je namreč, da "če je občinski svet preveč homogen, to ni zdrava politika. Razpršenost je temelj za to, da se lahko zdravo politiko ustvarja".

Na tretje mesto izmed devetih kandidatov se je uvrstila neodvisna kandidatka Polka Bošković s 5,7 odstotka glasov. Udeležba na tokratnih volitvah je bila v Kopru 37,6-odstotna.

Novi - stari župan Popovič se je rodil 5. septembra 1962 v Kopru. Pred vstopom v politiko je delal v očetovem družinskem podjetju, po očetovi smrti pa je prevzel vodenje podjetja. Iz tega obdobja izhajajo tudi nekateri sodni postopki zoper Popoviča, ki so se vlekli celo desetletje. Med podjetniškim udejstvovanjem je za nekaj časa prevzel tudi krmilo koprskega nogometnega prvoligaša.

Do lokalnih volitev 2002 se ni aktivno vključeval v politiko, po takratni nepričakovani zmagi pa je kot prvi v Sloveniji uveljavil koncept župana - podjetnika. Svoje politične retorike ni nikoli želel umestiti v klasično delitev na levico in desnico. Njegovo županovanje so zaznamovali tudi številni sodni postopki. Zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč je bil letos nepravnomočno obsojen na zaporno kazen, o zadevi pa bo moralo odločati še višje sodišče.