Slovenija

Prvi župan občine Ankaran bo Gregor Strmčnik

STA/J.P.
5. 10. 2014, 23.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po delnih neuradnih izidih bo prvi župan nove občine Ankaran Gregor Strmčnik, ki ga je podprla lista Radi imamo Ankaran. Kaže mu okoli 68 odstotkov glasov. Tako je prepričljivo premagal Gašparja Gašparja Mišiča, kandidata liste Slovenija za vedno. Strmčnik napoveduje, da bo pri delovanju občine prostor tudi za tiste, ki so dobili manj glasov.

Strmčnik je v izjavi za medije o rezultatih poudaril, "da jih ne jemlje kot zmago, saj to ni bila tekma. Tu ni nihče nič dobil, ali izgubil, zato so vsi vabljeni k sodelovanju v občini". Je pa rezultat priznanje za preteklo šestletno prizadevanje pri oblikovanju občine in velika odgovornost za prihodnje delo. To je po njegovih besedah tudi zaveza, da se bodo trudili tudi naprej.

Kot je pojasnil, bo občina začela delovati z novim proračunskim letom, 1. januarja 2015. Sam še vedno vodi svet krajevne skupnosti Ankaran, kjer bodo v prihodnjih dneh zaključili svoje delo in pripravili primopredajo.

V Ankaranu je bila volilna kampanja po njegovi oceni kulturna in dostojna. Strmčnik napoveduje, da bo pri delovanju občine prostor tudi za tiste, ki so dosegli manjše število glasov. "Ankarana ne želimo narediti po podobi Strmčnika, ampak mora biti prostor, kjer bo v prihodnjih perspektivah soodločal vsak prebivalec, saj ne bomo izključevali, ampak sodelovali," je zatrdil.

Glede sodelovanja s koprsko občino je Strmčnik povedal, da niso bili med seboj nikoli sprti, zato bi bilo po njegovem prepričanju prav, da bi tudi vodstvi obeh lokalnih skupnosti sodelovali brez težav. Sami se bodo trudili v tej smeri in novi župan pričakuje, da bo sodelovanje steklo tudi s strani Mestne občine Koper.

Strmčnik je spregovoril tudi o vprašanju Luke Koper, ki po njegovih besedah ni predmet delitvene bilance, saj je gospodarska družba s svojim lastnikom. V delu, kjer se pristanišče nahaja na območju občine Ankaran, pa kaže na to, da bodo sedaj tudi Ankarančani sodelovali pri prostorskem umeščanju in to je za Strmčnika le dobrodošlo. Izvoljeni župan tudi pričakuje, da bodo dobili celotno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, kjer se pristanišče nahaja.

Gašpar Gašpar Mišič pa je novoizvoljenemu županu čestital in ob tem povedal, da spoštuje odločitev večine volivcev. Kot je dejal, si bodo njegovi podporniki v občinskem svetu prizadevali, da bi se vprašanja glede Luke Koper rešila sporazumno in ne v škodo Luke. Ob temu pa si bodo prizadevali, da bi Ankaran dobil športno identiteto.

Sam pričakuje, da se bo končala politika razdruževanja in bodo skupaj delovali v smeri reševanja zapletov iz preteklosti. Ankaran se namreč po njegovih besedah mora razviti v pravo smer.